Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 18. 15:30

Lerombolják a Gázai övezet egyik kapuját Nezer Hazaninál, a kitelepülés utánKép: AFP – Nicolas Asfouri

Izraeli hivatalos forrásból közölték, eddig a gázai övezeti zsidók 80 százaléka távozott lakóhelyéről önként vagy kényszer hatására.

Csütörtök reggel, a gázai övezeti zsidó kolóniák kiürítésének második napján több ezer izraeli katona közelítette meg az övezet középső részén fekvő telepet, ahol a telepesek és támogatóik – összesen mintegy kétezer ember – betontömbökkel, szögesdróttal és egyéb útakadályok kihelyezésével elbarikádozták magukat és fogadkoztak, hogy hevesen ellenállnak a kilakoltatásnak.

Ezen a településen az egyik izraeli katona megtagadta a lakosok kitelepítésére vonatkozó parancsot, ezért azonnal lefegyverezték és fogdába zárták. Csütörtökön Kfar-Daromba érkezett Dan Haluc tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke, aki a helyszínen felügyelte a kiürítési folyamatot.

Több mint ezren sáncolták el magukat a zsinagógában

Több mint ezer zsidó tüntető sáncolta el magát csütörtökön a gázai övezeti Kfar-Darom telep egyik zsinagógájában. A tüntetők többsége nem helybeli, hanem kifejezetten a tiltakozó akciókban való részvétel céljából jutott be a telepre. Sokan közülük ciszjordániai zsidó telepekről érkezett fiatalok, kamaszok. Az izraeli kormány egy névtelenül nyilatkozó illetékese azt mondta a kívülről érkezett tiltakozókról, hogy „mind jobboldali szélsőségesek”.

Az izraeli katonák és rendőrök egyelőre tárgyalásba bocsátkoztak a tiltakozókkal – közölte a hadsereg egy szóvivője. A biztonsági erők azonban már darut rendeltek az épület mellé a kiürítés előkészítéseként, sok tüntető ugyanis felmászott az épület tetejére. Ugyancsak az előkészület jegyében nagyszámú katona vette körül a zsinagógát. Az épületben lévő fiatalok közül sokan étolajat locsoltak a zsinagóga meredek feljárójára, hogy azzal is nehezítsék az előbb-utóbb nyilván behatoló katonák dolgát.

Katonák rohamozták meg Neve Dekalim zsinagógáját

Az izraeli erők megrohamozták csütörtök délután a Gázai övezet legnagyobb zsidó telepe, Neve Dekalím zsinagógáját, ahol ultranacionalista fiatalok és telepesek barikádozták el magukat. Katonák és rendőrök ezrei szállták meg a zsinagógát és kezdték meg a kiürítés ellen tiltakozó fiatalok és telepesek eltávolítását, illetve elszállítását. Többen a „Heil Hitler!” náci üdvözléssel fogadták a katonákat és rendőröket.

A mintegy ezerötszáz fiatal és helyi telepes szerdán szállta meg a zsinagógát, egy időben azzal, hogy izraeli katonák megkezdték a kitelepítésre kötelezett zsidó telepesek erő alkalmazásával történő evakuálását a Gázai övezetből. A rendőrség hasztalan szólította fel hangosbemondón keresztül távozásra a zsinagóga megszállóit, akikre buszok várakoztak, hogy elszállítsák őket az övezetből. Azizraeli hatóságok azt tervezik, hogy még csütörtökön befejezik a Neve Dekalímban élő zsidó telepesek evakuálását.

Behatoltak a kfar-daromi zsinagógába is

Izraeli katonák behatoltak csütörtökön Kfar-Darom gázai övezeti zsidó telepen abba a zsinagógába, amelyben elsáncolták magukat a kitelepítést végrehajtani szándékozó izraeli katonákkal és rendőrökkel dacoló tiltakozók. Egyidejűleg vízágyúval próbálják lekergetni az épület tetejéről a tiltakozók egy odagyűlt csoportját. A telep kiürítése ellen tiltakozók tojásokkal, tejeszacskókkal, villanykörtékkel hajigálták meg a kiürítési parancs végrehajtására érkezett katonákat.

Hat izraeli katona nagy üggyel-bajjal kirángatott egy kézzel-lábbal tiltakozó, foggal-körömmel ellenálló embert tengerparti házából a gázai övezeti Sirat Hajamban. (Sirat Hajam a Gus Katif telepfüzér része.) Ezen a kis telepen is megkezdődött ezzel az erőszakos kitelepítés. Mindössze húsz család lakik ott, de több száz ultranacionalista tiltakozó érkezett ellenszegülésük támogatására Izrael területéről és Ciszjordániából. A telep lakosai és a kívülről jött tiltakozók barikádot emeltek a telep bejáratánál, majd amikor megkezdődött a „roham”, felgyújtották az éghető anyagokból összetákolt torlaszt. A hadsereg alakulatainak előbb el kellett oltaniuk a tüzet, és csak utána léphettek akcióba a kiköltözési rendelettel szembeszálló telepesek és támogatóik ellen.

A telepesek hetven százalékát evakuálták

A hadsereg már hat gázai övezeti kolónia minden civil lakosát elszállította, további hét esetében pedig csütörtök estére ígérik a művelet befejezését. Iraeli tisztviselők szerint keddre befejeződik a kijelölt gázai övezeti zsidó telepek kiürítése. Izrael szerdán kezdte meg a kolóniák erőszakos kiürítését, miután lejárt a telepesek önkéntes távozására és Izraelbe való átköltözésére adott kormányzati ultimátum. Szerda estig a 21 gázai övezeti zsidó telepből kilenc, Ciszjordániában pedig a kitelepítésre kijelölt négy kolónia közül kettő kiürítése fejeződött be izraeli illetékesek közlése szerint.

Az izraeli fegyveres erők bevetették az haditengerészet egységeit is. Három őrnaszád a tengerparton lévő Sirat Hajam előtti vizeken cirkál nem egészen egy kilométer távolságban a helységtől, ahol mindössze húsz család él. Ez a telep nincs messze a kolóniák fővárosának tartott Neve Dekalimtól. Sirat Hajamtól északra a már kiürített Tel-Katifa, délre pedig Kfar-Jam található. Nem kizárt, hogy a három naszád azért jelent meg, hogy a szélsőséges zsidókat tengeri úton szállítsák el a partvidékről. Megkezdték Necer Hazani, a legrégibb gázai „polgári” zsidó telep kiürítését is.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Gázai övezet tengerparti telepei közül Sirat Hajamban mutatkozik a legradikálisabb szembeszegülés a kitelepítéssel.

A vártnál gyorsabban halad a gázai övezeti zsidó telepek kiürítése

„Az ütemtervben lefektetettekhez képest előrébb járunk” – mondta Móse Karadi izraeli rendőrfőnök. Az izraeli rendőrség azzal számol, hogy mire leszáll az éj, 18 telep lesz üres a Gázai övezetben. Számítások szerint keddre mind a 21 zsidó telepet sikerül kiüríteni. Az izraeli kormány és a katonaság közben a palesztin vezetést dicsérte, amiért az eddig sikerrel akadályozta meg a kivonulók és kitelepítők elleni palesztin támadásokat. Ariel Saron izraeli kormányfő mindazonáltal jelezte, a palesztinok csak azután vehetik birtokba az övezetet, hogy minden egyes katona kivonult onnan. Egy korábban nyilvánosságra hozott becslés szerint az izraeli csapatok kivonása a telepesek távozásától számítva további négy hetet vesz majd igénybe.

18 órán át késleltették a hadsereg akcióját Neve Dekalímban

A gázai övezeti zsidó telepek kiürítésének több száz ellenzője 18 órán át tudta késleltetni a hadsereg akcióját, elodázni a kiürítési parancs erőszakos végrehajtását az övezet legnagyobb zsidó telepén, Neve Dekalímban. Az ellenszegülők szerda este sáncolták el magukat a telep zsinagógájában, és csütörtök délutánig sikerült elhárítaniuk a katonák beavatkozását. Nem erővel, hanem egyszerű trükk alkalmazásával: újabb és újabb vallási szertartások lebonyolításához kértek haladékot, tudva, hogy az ilyen kérést nehéz lenne elutasítani. Előbb körülhordozták a zsinagógában a tóratekercset, később istentiszteletre, majd imára kértek időt. (A telepesek néhány képviselője tárgyalt a rendőri erők tábornoki rangú vezetőivel.)

A több száz izraeli katonából és rendőrből álló, összevont biztonsági erők viszonylag hamar végrehajtották a kényszerkiköltöztetést. Az ellenszegülők elszántságából ekkor már csak tiltakozó kiáltásokra futotta. „Zsidó zsidót nem űz el” – skandálták egyebek. „Az, hogy ilyesmi megtörténhet, jelzi, milyen mély szakadék húzódik az izraeli társadalom egyes részei között” – mondta Ejtar Mor Joszef, a gázai kivonulást ellenző ifjúsági mozgalom vezetője. A szembeszegülők többsége egyébként nem helybeli lakos volt. A 2600 helyi lakos zöme önként távozott.

Megkezdték a telepesek otthonainak lerombolását

Izrael megkezdte csütörtökön a kitelepített telepesek otthonainak lerombolását a Gázai övezet fő településtömbjében, Gus Katifban – jelentette be az izraeli védelmi minisztérium. Daruk segítségével szedték szét az épületeket Gus Katif egyik kicsiny kolóniáján, Kerem Acmónában. „Nem könnyű ezt tenni. Reméljük, hogy tudjuk folytatni az épületek megsemmisítését. Hogy mennyi ideig tart, az különböző tényezőtől függ, köztük a kitelepítés befejezésétől” – közölte a védelmi tárca illetékese. Izrael már korábban közölte, hogy a kiürített telepek valamennyi épületét megsemmisítik, mielőtt a földterületet átadnák a palesztinoknak.

Rice: Saron „rendkívüli bátorságról” tett tanúságot

Az izraeli és palesztin félnek a Gázai övezet izraeli kiürítését követően késedelem nélkül lépéseket kell tennie a palesztin állam megteremtése érdekében – mondta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a The New York Times csütörtöki számában közölt nyilatkozata szerint. Condoleezza Rice a közel-keleti történelem drámai pillanatának nevezte az eseményeket, és úgy értékelte, hogy Ariel Saron miniszterelnök „rendkívüli bátorságról” tett tanúságot. Az amerikai külügyminiszter együttérzését fejezte ki a kitelepített izraeliekkel, s azzal, amivel most Izraelnek szembe kell néznie, de hozzátette: „Ez nem lehet csupán a Gázai övezet”.

Az izraeli kormány és a katonaság csütörtökön méltatta a palesztin vezetést, amiért az eddig sikerrel akadályozta meg a kivonulók és kitelepítők elleni palesztin támadásokat.

(MTI)

Comments are closed.