Forrás: Index

Index

Zsinagógából kellett több száz zsidót kiráncigálnia az izraeli hadseregnek csütörtökön, mert lejárt a kormány határideje a Gázai övezet önkéntes elhagyására. A tiltakozók nagy része nem telepes, hanem fiatal, pár napja érkezett aktivista, köztük a kivonulást vezető egyik főparancsnok családja. A 9000 telepes kétharmada már nincs a Gázában.

A gázai övezetben található Neve Dekalim zsinagógájába vetette be magát csütörtök délután kétezer keményvonalas zsidó telepes és támogatóik, akik a kormány felszólítására nem voltak hajlandók elhagyni a palesztin területeken álló házaikat.

Alig vannak telepesek

„Zsidók ne űzzenek ki zsidókat!” – éneklik a CNN felvételei szerint a földön ülők, akik erősen egymásba kapaszkodnak, sírnak, kiabálnak, miközben az izraeli katonák és civilek megpróbálják őket elráncigálni.

A kitelepítésben részt vevő izraeli katonák és rendőrök, mielőtt benyomultak volna a templomba, homokkal szórtak fel az ajtóhoz vezető rámpát, amit előzőleg a telepesek olajjal öntöttek le. A makacskodókat hangosbeszélőn szólították fel, hogy tíz percük van az épület elhagyására.

A legtöbben nem is az 1980-ban létesült, a Gázai övezet 21 zsidó telepe közül az egyik legnagyobb, Neve Dekalim lakói, hanem pár napja, főként Ciszjordániából érkezett Saron- és kivonulásellenes tüntetők.

Eddig a telepek felét kiürítette a hadsereg. A telepesek szerdáig kaptak haladékot, hogy maguktól költözzenek el. A teljes kiürítést hétfőre, keddre ígéri a hadsereg, amely ezután lerombolja az épületeket, de a zsinagógákat megkímélik.

Kiborult katonák

Ugyancsak ezres létszámban tüntetnek Kfar-Darom zsinagógájában is. Az 1970-ben létesült telepen egy vallásos lánygimnáziumot ürített ki a hadsereg. A telepen csupán 500-an éltek, de többségük már elhagyta otthonát.

Az izraeli katonák sem élvezik a szituációt, közölte a CNN-nel a hadsereg egyik illetékese. „A katonák legtöbbje vallásos, és ezért nagyon nehéz volt őket meggyőzni, hogy bemenjenek egy szentélybe és embereket ráncigáljanak ki onnan. De ezt meg kell tennünk. Ezt az ő és a katonáink biztonságáért csináljuk, minél gyorsabban végzünk, annál hatékonyabbak leszünk” – mondta Jael Hartman.

Apa és fia

Az izraeli hadsereg egyik legfőbb parancsnoka, Iftah Ron-Tal tábornok különösen nehéz időket él át a kötelességteljesítés és a családi érzések súlyos konfliktusa miatt. A szárazföldi erők parancsnokaként ő felügyeli Kfar-Daromban a telepesek erővel való kitelepítését, miközben fia, menye és unokái a szomszédos Sirat Hajam telepen dacolnak a kitelepítést végrehajtó katonákkal.

Az izraeli katonák ugyanis megkezdték Sirat Hajam és Kfar-Jam telep erővel történő kiürítését. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Gázai övezet tengerparti telepei közül Sirat Hajamban mutatkozik a legradikálisabb szembeszegülés a kitelepítéssel. Mindkét telep a Gus Katif telepfüzér része.

Zsidó terrorista

A Gázai övezet 21 és Ciszjordánia négy telepéről összesen 9000 telepesnek kellett elköltöznie, és a hadsereg becslései szerint már csak pár ezren maradtak csütörtökre.

Amelyik család hétfőig (szerdáig meghosszabbítva) elhagyta otthonát, 250-500 ezer dolláros (50-100 millió forintos) kárpótlásban részesülhetett, akik maradtak, elestek ettől az összegtől.

Bár a várakozásokkal szemben nagyobb terrorista akció nem történt a héten Izraelben, szerdán egy, korábban ingázó palesztinokat szállító zsidó telepes nyitott tüzet ártatlan palesztinokra, hármat megölve közülük. Ariel Saron a férfit „zsidó terroristának” nevezte. Egy palesztin rakétától eltekintve más terrorcselekmény nem történt.

Comments are closed.