Forrás: Stop!

Ezer zsidó fiatal barikádozta el magát egy zsinagógában, tiltakozva a kilakoltatások ellen Időpont: 2005-08-18 15:39:06

Több mint ezer zsidó tüntető sáncolta el magát a gázai övezeti Kfar-Darom telep egyik zsinagógájában. A tüntetők többsége nem helybeli, kifejezetten a tiltakozó akciókban való részvétel céljából surrant be a telepre – sokan közülük ciszjordániai zsidó telepekről érkezett fiatalok, kamaszok. Az izraeli kormány egy névtelenül nyilatkozó illetékese „jobboldali szélsőségesek”-ként jellemezte a tiltakozókat. Az izraeli katonák és rendőrök tárgyalásokat folytatnak a protestálókkal – közölte a hadsereg szóvivője. A biztonsági erők a kiürítés előkészítéseként darut rendeltek az épület mellé – a tüntetők egy része az épület tetején keresett menedéket.

A zsinagógát nagyszámú katona vette körül. Az épületben lévő fiatalok közül sokan étolajat locsoltak az épület meredek feljárójára, hogy ezzel is nehezítsék az előbb-utóbb nyilván behatoló katonák dolgát. Az izraeli hadsereg egyik legfőbb parancsnoka, Iftah Ron-Tal tábornok különösen nehéz időket él át a kötelességteljesítés és a családi érzések súlyos konfliktusa miatt. A szárazföldi erők parancsnokaként ő felügyeli Kfar-Daromban a telepesek erővel való kitelepítését, miközben fia, menye és unokái a szomszédos Sirat Hajam telepen dacolnak a kitelepítést végrehajtó katonákkal. Az izraeli katonák ugyanis megkezdték Sirat Hajam és Kfar-Jam telep erővel történő kiürítését.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Gázai övezet tengerparti telepei közül Sirat Hajamban mutatkozik a legradikálisabb szembeszegülés a kitelepítéssel. Mindkét telep a Gus Katif telepfüzér része: a telepek lakosai és kívülről jött támogatóik gumiabroncsokat gyújtottak meg, és tojásokkal hajigálták meg a rendőröket, katonákat.

Négy telepes jelezte, lőfegyver van náluk, és tüzet nyitnak a katonákra, ha megpróbálják erővel kivonszolni őket a telepről. Más tiltakozók igyekeztek rábírni a katonákat, hogy tagadják meg a kiürítésre vonatkozó parancsot.

Egy gázai övezeti palesztin faluból, al-Mavásziból, amely összeér Sirat Hajam zsidó teleppel, többször is támadást kíséreltek meg zsidó telepesek ellen, ezért az izraeli hadsereg kijárási tilalmat léptetett érvénybe a palesztin településen. A huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül eddig tizenegy a kiürítését fejezték be.

MTI

Comments are closed.