Forrás: Népszava

Az izraeli hadsereg és rendőrség kedden a gázai zsidó településeken letartóztatott több mint ötven fiatalt, akik akadályozták a kitelepítésekhez szükséges konténerek bejutását a településekre, a gázai övezethez vezető utakon pedig feltartóztatott több mint hatszáz jobboldali aktivistát, akik a településekbe akartak beszivárogni.

A letartóztatottak között volt a telepesek három vezetője is. Ezeket később feltételesen szabadlábra helyezték, miután figyelmeztették őket, hogy a településekre való behatolás további kísérlete vádemelést fog maga után vonni ellenük.

A szürrealista légkörre jellemző, hogy míg a települések kapuinál a tüntetők szembesültek a katonákkal, Neve Dekalim település stadionjában hétfőn este lejátszották a gázai övezet kosárlabda-bajnokság döntőjét. A drámai események a tel-avivi tengerparton üdülők túlnyomó többségére sem tettek mély benyomást. Újságírók kérdéseire válaszolva teljes közömbösséget tanusítottak: „Engem ez nem érdekel”. Hétfőn több mint ötven ezer izraeli „lábbal szavazott”: ennyien hagyták el az országot a Ben-Gurion repülőtérről, többségükben kifejezetten a célból, hogy ne legyenek jelen a gázai konfrontáció napjaiban.

Magán a helyszínen a hadsereg „Testvéri segítség” elnevezésű hadműveletének második napja korántsem testvéri légkörben zajlott le: a telepesek egy része ugyanis nem kér e segítségből és elutasítja a hadsereg ajánlatát, hogy segít az ingóságok csomagolásánál és elszállításánál, átkokat szór a katonákra (és Saron miniszterelnökre), szögeket szór az utakra, hogy a járművek gumiabroncsai kilyukadjanak. A hadseregnek erőszakkal kellett kinyitnia Neve Dekalim település kapuját és eltávolítani az utat eltorlaszoló telepeseket, hogy bejuthassanak a konténerek, amelyek azon telepesek ingóságait voltak hivatottak elszállítani, akik úgy döntöttek, hogy önszántukból távoznak. Szerdától a „testvéri segítséget” felváltja a határozot fellépés: minden civilt, aki szerdán reggel is a térségben tartózkodik, erőszakkal távolítanak el.

A legnagyobb problémát nem az eredeti lakosok, hanem a településekbe belopódzkodó suhancok alkotják, akik semmitől sem riadnak vissza. Ők kiváltották még az ős-telepesek visszatetszését is, habár a belopódzkodók úgymond a telepesek „erősítésére” érkeztek. Több telepes a katonákhoz fordult, hogy távolítsák el a suhancokat, mert „mi is tiltakozni akarunk a település felszámolása ellen, de csak tiszteletre méltó módon”. A suhancok letartóztatásuk után sem nyugodtak és betörték az őket szállító busz ablakait. Az önkéntesen távozó telepesek másképpen vezették le frusztrációjukat: mielőtt elhagyták házaikat, telefirkálták a falakat Saront ócsárló feliratokkal: „Saron – kutya”, „Saron = Mohammed”, „Saron – náci”, „Saron – Hitler”. Annak ellenére, hogy a „belopódzók” az előzetes becsléseknél sokkal többen vannak, a katonai akció parancsnokai úgy vélik, hogy nem fogják késleltetni az akció tíz-tizenkét napon belül tervezett befejezését. Mint a katonatisztek egyike mondta: „Ezekkel nincs mit megbeszélnünk, nem kell becsomagolnunk a holmijaikat, nem kell győzködnünk. Egyszerűen a buszba ültetjük és elszállítjuk őket”.

Oroszországban vendégeskedik II. Abdallah jordániai király, aki a Krím-félszigeti Szocsiban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az ammáni királyi palota közleménye szerint az uralkodó és orosz tárgyaló felei tárgyalásáinak napirendjét a kétoldalú kapcsolatokon kívül az iraki helyzet alakulásának, a Gázai övezetből való izraeli kivonulásnak és a terrorizmus felszámolására irányuló nemzetközi erőfeszítések fokozásának témája alkotja.

A leggyorsabban távozók címét Dugit település lakói kaphatják meg a gázai övezet 21 kiürítendő zsidó települése közül. Ez első telep, amelyet immár minden lakója elhagyott – közölte kedden az izraeli hadsereg. „Nincsenek civilek Dugitban, csak katonák. Minden lakos önként távozott” – jelentette be a katonai szóvivő. A telepnek, amely a Gázai övezet északi csücskén, az izraeli határ közelében fekszik, 79 lakója volt, többségükben nem vallásosak.

Népszava online

Comments are closed.