Forrás: Népszava

Beiktatták hivatalába az új bolgár miniszterelnököt, Szergej Sztanisevet, akinek elődje és koalíciós partnere, Szimeon Szakszkoburgotszki adta át a kormányfői feladatokat (képünkön). A 39 éves történészt, a Bolgár Szocialista Párt vezetőjét kedden választotta meg rendkívüli ülésén a szófiai parlament. A nemzetgyűlés 237 képviselője közül 168-an támogatták, s csupán 67-en ellenezték kinevezését. A bolgár rendszerváltás óta a legnagyobb támogatást kapta az új miniszterelnök vezette nagykoalíció, amelynek a szocialisták mellett a II. Szimeon Nemzeti Mozgalom és a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért tömörülés is részt vesz. (Népszava)

Kiadják az etióp robbantót

Az olasz hatóságok harmincöt napon belül kiadják Nagy-Britanniának júliusi sikertelen londoni merénylet egyik elkövetőjét, a Rómában elfogott etiópiai születésű Hamdi Isaacot. A kiadatásról egy római esküdtbíróság határozott szerdán, de a döntést várhatóan megfellebbezi a terrorizmussal vádolt etióp. A római államügyészség még bő egy hónapig folytathatja a nyomozást az etiópiai ellen, akit július végén csíptek el Rómában. Hamdi Isaac röviddel elfogása után beismerte, hogy részt vett a július 21-én londoni tömegközlekedési célpontok ellen végrehajtott merényletkísérletben, amelyben azonban szerencsére nem robbantak fel a pokolgépek. (MTI)

Merényletsorozat Bangladesben

Több mint kétszáz pokolgép robbant szerdán Dakkában és Banglades más városaiban; a közel egy időben elkövetett merényleteket, amelyek során legkevesebb egy ember meghalt, harmincnyolcan (más források szerint negyvenketten) megsebesültek, muzulmán szélsőségesek vállalták magukra – közölte a rendőrség. A robbantások célpontjai kormányhivatalok, sajtóklubok és bíróságok voltak. Dakkában mintegy tizenöt pokolgép robbant a repülőtér, a bírósági épületek és piacok közelében. A robbanások helyszínén a Dzsamájetul Mudzsahidín csoport arab, illetve angol nyelvű röpcéduláit találták meg. (MTI)

Leszúrták az emberbarát teológust

Roger testvért, a franciaországi Taizében működő ökumenikus keresztény közösség alapítóját kedd éjszaka leszúrta egy román nő. A 90 éves, minden felekezet által mélyen tisztelt vallási vezető halálhírét megrendülten fogadta XVI. Benedek pápa és Erdő Péter bíboros is. Magyarország hercegprímása kiemelte: Roger testvér – eredeti nevén Roger Louis Schutz-Marsauche – életének és művének fényében mély értelmű jelkép, hogy a gyilkos támadás éppen a keresztények egységéért végzett esti imádság közben érte. A református teológus a II. világháború alatt zsidókat mentett, közösségének tagjai az ötvenes évek óta szerte a világban a nyomorgók megsegítésén fáradoznak. Kölnben a katolikus ifjúsági világtalálkozó résztvevői gyertyát gyújtottak a vallási vezető emlékére (képünkön). A kölni találkozóra ma érkezik XVI. Benedek pápa. (Népszava)

Milosevics-per: a védelemé a szó

A védelem tanúinak meghallgatásával folytatódott Szlobodan Milosevics volt jugoszláviai államfő Nemzetközi Törvényszék előtti pere, amely több mint egy hónapos nyári szünet után szerdán indult újra Hágában. Milosevics eredetileg összesen 1400 tanú beidézését kérte önnön védelmében – köztük hivatalban lévő nyugati vezetőkét -, ennyire azonban semmiképpen nincs lehetősége. Egyelőre kevesebb mint 200 a beidézni tervezettek száma. Szerdán egy egykori koszovói albán katonai parancsnokot, Muharem Ibrajt hallgatták meg. (MTI)

Baleset okozta a herati katasztrófát

Afganisztáni és spanyol források is megerősítették tegnap, hogy baleset okozta a spanyol békefenntartókat szállító helikopter lezuhanását Herát közelében. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) tizenhét spanyol katonája életét vesztette a katasztrófában. Az ISAF-misszió további öt tagja megsérült egy másik helikopteren, amelyik kényszerleszállást hajtott végre a közelben. Katonai illetékesek szerint a két légi jármű valószínűleg összeütközött. Az is elképzelhető, hogy műszaki probléma, vagy erős szél okozta a tragédiát. (MTI)

Comments are closed.