Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 17. 18:40

Rendőrnők visznek el egy távozni nem akaró telepest Neve DekalimbanKép: AFP – Roberto Schmidt

Megkezdődött az izraeli kormány kiürítési utasításának ellenszegülő zsidó telepesek erőszakos eltávolítása szerda reggel a Gázai övezetből – erősítette meg az izraeli hadsereg. Hisztérikus jelenetek közepette zajlott szerdán a telepesek erőszakos kitelepítése.

Fegyvertelen katonák és rendőrök kezdték meg a reggeli órákban Neve Dekalimnak, a telepesek fővárosának kiürítését, valamint a Gus Katif-blokkon belül Morag, Ganei Tal, Bedola és Tel Katif kolóniákat, miután az önkéntes távozás határideje helyi idő szerint kedd éjfélkor letelt.

Miközben a több száz katona és rendőr végighaladt Neve Dekalim főutcáján a felgyújtott szemetes kukák között, a kivonulás ellenzőinek narancsszínű pólóját viselő nők azt kiabálták: – Harcoljatok a terrorizmus ellen! Szégyelljétek magatokat!. – A rendfenntartó erők bezörgettek a házakba, és azt kérték a lakóktól, hogy kísérjék őket a buszokhoz, amelyek Kiszufimba, az Izrael és a Gázai övezet közötti átkelőhöz szállítja őket.

Kilenc idős nőt úgy kellett erővel kiráncigálni a településről. Sok nő üvöltött, csecsemőket és gyerekjátékokat dugtak a fegyveres erők tagjainak orra alá, akik egyre feszültebbeknek tűntek. Az elmúlt napokban erősítésként érkezett telepeseket és a velük rokonszenvezőket durván eltávolították, akik ennek ellenére újra és újra rohamra indultak. A fiatalok gumikat, deszkákat, szemetet gyújtottak meg, a hőség egy idő után elviselhetetlenné vált. A felnőttek egyenesen a katonáknak rontottak. – Egész életetekben hordozzátok majd a szívetekben ezt a sebet! Ez egy bűntett, hogy lehettek erre képesek? – ordították.

A katonák és a rendőrök, akik erre a küldetésre különleges kiképzést kaptak, kezdetben közönyösek voltak, aztán egyre inkább kijöttek a sodrukból és egyre keményebben léptek fel, főleg a különösen agresszív fiatalokkal szemben. – Úgy bánsz velem, mintha arab lennék – mondta az egyik telepes az egyik katona szemébe. Több katonanő sírógörcsöt kapott.

A Gázai övezet peremén egy ciszjordániai telepesnő felgyújtotta magát tiltakozásul és súlyos égési sérüléseket szenvedett a teste felületének 60 százalékán – közölte a rendőrség. Az egyik zsinagógában radikális zsidó fiatalok azt a dalt énekelték, amit annak idején a náci haláltáborokban a gázkamrákba indulók. Moragban bulldózerekkel kellett egy helyütt lebontani a kivonulási parancsnak ellenálló telepesek barikádját.

Neve Dekalim számos lakosa önszántából távozott az elmúlt napokban, több száz zsidó aktivista beszivárgott a helyükre. – Különös tapintattal bánunk a lakosokkal. A többieket egyszerűen kiutasítjuk és fogva tartjuk egy birsevai központban, Dél-Izraelben – tette hozzá egy rendőrségi szóvivő.

Morganban több tucatnyi helybeli a háztetőkre mászott fel, és sokan a telep bejáratainál úttorlaszokat emeltek. A katonák csatárláncot alkotva kényszerítették meghátrálására a tiltakozókat. Közben behatoltak az első házakba is, hogy a lakosokat távozásra bírják.

Ganej Talban a katonák ugyancsak csatárláncot alkotva igyekeznek kiszorítani a telepeseket a kolónia területéről, bár ennek a telepnek a lakói belegyeztek abba, hogy az estig távoznak. Az éjszaka a katonák igyekeztek rávenni a telepeseket, hogy önként hagyják el az övezetet.

(MTI)

Comments are closed.