Forrás: RTL Klub

Több helyen is heves összecsapások voltak Gázában a zsidó telepesek és az izraeli katonák között, miután lejárt a határidő a telepesek békés kivonulására az 1967-ben megszállt palesztin területről. Szerdán már katonák és rendőrök szereztek érvényt az izraeli-palesztin béke-megállapodásnak. Szerda délután egy zsidó telepes agyonlőtt három palesztin munkást a Nyugati parton.

A telepesek egy része énekkel és tánccal búcsúzott eddigi otthonától Gázában. A két napja megkezdett kivonulás éjféli határidejéig, a mintegy 8,5 ezer izraeli telepes csaknem fele önként elhagyta az 1967 óta megszállt Gázát és Ciszjordánia néhány érintett területét.

Egy másik gázai zsidó telepen ezalatt égő gumiabroncsokkal barikádozták el az utat az érkező izraeli katonák elől.

„Elhurcolták a társainkat és az araboknak adták az épületeinket, ezt az egész gyönyörű területet. Azt hiszi, hogy ezek után lehetséges a béke?! Nem, mert az arabokkal itt soha nem békülünk.” – mondta egy férfi.

Reggelre, az önkéntes távozás határideje után többezer izraeli katona érkezett, hogy kitelepítsék a polgári engedetlenség részvevőit. A harcos ellenállók közül egyébként sokan nem is a helyi zsidó telepek lakói voltak, hanem olyan fiatalok, akik Izrael különböző részeiből érkeztek, hogy megvédjék úgymond övéiket a sajátjaiktól, vagyis a zsidó telepeseket az izraeli katonáktól.

A kivonulás mélyen megosztja az izraelieket, egy fanatikus nő tiltakozásul fel is gyújtotta magát a zsidó állam déli részén.

Az izraeli telepek biztonságának garantálása egyébként már ésszerűtlenül sokba került úgy emberileg, mint anyagilag is. Ráadásul a zsidó telepek mélyen beékelődtek a palesztin területekbe.

Izrael vezetői szerint bármily fájdalmas is, a kivonulás elengedhetetlen feltétele a szidó állam biztonságának.

Comments are closed.