Forrás: Népszava

Budapest gondozásába kerülhet a Duna-parti vascipő-emlékmű Schiffer János főpolgármester-helyettes ígérete alapján – közölte az alkotó. Pauer Gyula a Dunában múlt pénteken megtalált három vascipőről az elmondta: a magas szárú, korabeli lábbeliket az őszi újraöntés előtt a Műcsarnokban augusztus végéig látható retrospektív tárlatán szerepelteti. Mint ismeretes, a nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok előtt tisztelgő emlékművet április 16-án avatták fel, és július 15-én rongálták meg ismeretlen tettesek. Akkor a hatvan pár korhű cipőből három eltűnt, egyet pedig felfeszítettek. (MTI)

Kritika a családpolitikai programoknak

Részben voltak eredményesek a pályázati úton megvalósult családpolitikai programok – állapította meg az Állami Számvevőszék. Vizsgálatuk alapvetően a 2000-2004 közötti időszakra, kiemelten a 2001-2002. év új pályázataira irányult. A helyszíneken 71 nyertes pályázatot ellenőriztek. Mint kiderült: a pályázati programok 61 százaléka valósult meg, és az e csoportba tartozó szervezetek a pályázat előtt és utána is folytatták tevékenységüket. A számvevők azonban megállapították, hogy az egyedi elbírálással 2000-2002 között odaítélt támogatások céljáról, megalapozásáról, értékeléséről, felhasználásáról elégtelen információ állt rendelkezésre. (MTI)

2009-re érkezhetnek az új metrók

Nyolc jelentkező pályázik a BKV Rt. metróbeszerzési tenderére: az új, egyterű szerelvények várhatóan 2009-től szállítanak utasokat a 2-es és a nemsokára épülő 4-es metró vonalán – közölte a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája. A nyolc pályázó között van a nápolyi székhelyű Ansaldobreda, a pekingi China South Locomotive and Rolling Stock Industry, a moszkvai ISC „Metrowagonmash”, a Siemens AG, a madridi CAF.S.A., valamint a szöuli Hanwha Corporation, illetve a Budapest Metropolis Konzorcium és a Bombardier Budapest Metro Konzorcium is. A tender második szakaszában a legjobbnak rangsorolt öt pályázótól kérnek majd részletes műszaki- és árajánlatot. (MTI)

Sikertörténet az üdülési csekk

Az üdülési csekk sikertörténet: 2002-ben 1,8 milliárd forintot tett ki az eladott csekkek értéke, az idén pedig már eléri a tízmilliárdot is – mondta a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős politikai államtitkára Veszprémben. Pál Béla tájékoztatása szerint 2002-ben 100 ezren vették igénybe az üdülési csekk nyújtotta szolgáltatásokat, 2005-ben pedig számuk már eléri az 500 ezret. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi vendégforgalomból származó bevétel 40 százalékkal nőtt az idei első félévben 2004. hasonló időszakához képest, s ez az üdülési csekk kelendőségének tudható be. (MTI)

Ellenőrzik a nagy áruházláncokat

Sok kifogást emelt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a nagyobb üzletláncok egységeinél a kirívó szabálytalanságok miatt – mondta el a szociális miniszter. Göncz Kinga bejelentette: elrendelte, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelőségek soron kívül ellenőrizzék a nagy áruházláncokban folyó kereskedelmi tevékenységet, az élelmiszerek, a könnyűipari, műszaki és vegyipari termékek minőségét. A tárcavezető közölte, hogy a jövő hét elején befejeződő vizsgálatra azért volt szükség, mert sok olyan panasz érkezett, amely a nem megfelelő árfeltüntetésről, lejárt minőségű élelmiszerekről, illetve a vásárlók megkárosításáról szólnak. (MTI)

Pert indít Friderikusz ellen a MÁV

A kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatás védelmében, valamint saját jó hírnevének megóvása érdekében pert indít a MÁV Rt., a Magyar Televízió „Szólás szabadsága” című műsora ellen – értesült a Népszava. miatt. A vasúttársaság szerint az augusztus 7-i és 14-i, motorvonattenderről szóló műsorok alapot adtak a vasúttársaság hitelének rontására, a vonattender ügyében hozott döntése helyességének megkérdőjelezésére. A MÁV azt veti a műsorvezető, Friderikusz Sándor szemére, hogy műsorai a tényfeltárás helyett prekoncepcióra épültek, s egyoldalúan a tenderen vesztes fél érvrendszerének megfelelően támadta a MÁV döntését. (Népszava)

Comments are closed.