Forrás: NOL

Miklós Gábor, 2005. augusztus 18. 00:00

A világ egyik legismertebb hírtévéje, az arab al-Dzsazira vette kamerájára, szájára Magyarországot. Méghozzá egészen furcsán – tudjuk azoktól, akik látták, s akik jól értették a pontosan 48 perces műsort.

Megírtuk már: megjelent az arab világ egyik legfontosabb szellemi táplálékául szolgáló adáson néhány magyarul beszélő személy, s ott náci eszméket hirdetett. Többnyire név nélkül szerepeltek, azt sem mondták meg, hogy miféle szervezetekhez tartoznak. Csak azt árulták el, hogy szeretik Hitlert, gyűlölik a zsidókat, s tetszik nekik az iszlám szent háborúja. Ezt még tovább ragozta – névvel – a korábban neonyilas ideológusként feltűnt Bácsfi Diána. Az arab tévéseket elvitték a feltételezett Szálasi-sírhoz is.

A magyarul elhangzott nyilatkozatokhoz arab kommentárt fűztek, ebből megtudhatták az al-Dzsazira hívei, hogy miféle szervezetek vallanak hasonló eszméket a mai Magyarországon. A hírtévé természetesen nem foglalt állást az ügyben, csupán tájékoztatott. A riportfilm elemzői feltételezik, hogy a katari tévések egyszerűen sokkoló botrányt keltő műsorokat akarnak gyártani. Ezen kívül programjuk része a heves zsidóellenesség, Nyugat-ellenesség is. Az Amerika- és Izrael-ellenes szent háború elég népszerű jelszó a tévé nézőközönsége számára. Egy ilyen riportfilm egy közép-európai helyszínről csak megerősítheti meggyőződésüket.

A nyilatkozók szerint Budapest nemzetközi zsidó összeesküvés központja, az egyik kormánypárt pedig cionista érdekeket szolgál. Beszóltak Magyarországnak. Azt eddig is tudtuk, hogy a nácizmus és az iszlámra hivatkozó terror jól megfér egymással, de ilyen felajánlkozást még nem tapasztaltunk. A nyilatkozók szerintem maguk jelölték ki a térképen csapás célpontjának az országot. Tudták bizonyosan, kik szoktak üzenni a világnak az al-Dzsazira által.

A terrornak nincs logikája. Racionális okokat, történelmi elemzést ne keressünk az akciók mögött. Módszerét a huszadik századi diktatúrák dolgozták ki: megnevezik a célpontot. Megbélyegzik: alávaló, élősdi, összeesküvést sző – elpusztításra méltó. Ágy tettek ebben a műsorban.

Eddig lehetett mosolyogni a szinte folklorisztikus csoportocskákon, mágikus távoli ősöket keresőkön. Lehetett marginálisnak minősíteni a neoszittya ideológusokat és Bácsfi rohamosztagocskáját. Most azonban a dolog szorongatóvá lett. Jöhetnek a cáfolatok, nyilatkozatok és hasonlók.

Comments are closed.