Forrás: Stop!

Áttörték a barikádokat a katonák, a telepesek a háztetőre másznak a kitelepítés elől Gázában Időpont: 2005-08-17 08:48:18

Gázában útnak indultak az első katonai egységek, hogy kitelepítsék azokat a zsidó családokat, amelyek az éjféli határidőig nem hagyták el otthonaikat. A több mint száz járműből álló menetoszlop az izraeli Reimből indult. Az izraeli katonák áttörték a kormány kiürítési utasításának ellenszegülő telepesek egyik barikádját Moragban, miután bevonultak a telepre, hogy – ha szükséges – erő alkalmazásával távolítsák el a kivonulni nem hajlandó lakosokat.

Izraelben sajtótájékoztatót tartott a gázai kiürítést végző tábornok, és bejelentette, hogy megkezdik a telepesek kényszerelköltöztetését. Mint mondta, először Neve Kalinban, a leginkább ellenálló legnagyobb településen látnak munkához- írja a Magyar Rádió Online.

A tábornok reméli, hogy erőszakhoz nem kell folyamodniuk, és mindenki önszántából elhagyja az övezetet.Ezen a településen voltak a legsúlyosabb összecsapások, ahol az egyik rendfenntartót savval öntötték le a tiltakozó fiatalok.

Az elmúlt 24 órában több száz embert vettek őrizetbe Izraelben de a híradások szerint mindössze hatan maradtak rács mögött, a többiek már szabadlábon vannak.

Estig több száz költöztető teherautó hagyta el a Gázai-övezetet, megrakodva a költözni készülők holmijaival, de sokak hiába várakoztak összecsomagolva, a fuvarosok késnek, és bizonytalan, hogy megérkeznek-e egyáltalán. Este megkezdődött a rendőröket és katonákat Gázába szállító hosszú autóbusz-konvojok beözönlése, ők alkotják az ellenkező irányú forgalmat az utakon.

Az izraeli katonák közben áttörték a kormány kiürítési utasításának ellenszegülő telepesek egyik barikádját Moragban, miután bevonultak a telepre, hogy – ha szükséges – erő alkalmazásával távolítsák el a kivonulni nem hajlandó lakosokat.

A csapatok ellepték Neve Dekalimot, Badolahot és Ganej Talt is; nyomukban földgyaluk jelentek meg. Morganban több tucatnyi helybeli mászott fel a háztetőkre, és úttorlaszokat emeltek a telep bejáratainál. A katonák csatárláncot alkotva kényszerítették meghátrálására a tiltakozókat – közben behatoltak az első házakba, hogy távozásra bírják a lakosokat.

Izrael és az Egyesült Államok közben megállapodott annak a vitának a lezárásáról, amely a Kínának szánt izraeli fegyvereladások miatt alakult ki. Az izraeli védelmi minisztérium nem árult el részleteket, annyit azonban közölt, hogy a két ország védelmi minisztériuma megállapodást írt alá a kétoldalú kapcsolatoknak súlyosan ártó múltbeli problémák rendezéséről- írja a MR.

Az amerikai-izraeli vita amiatt robbant ki, hogy a zsidó állam pilóta nélküli repülőgépeket és más haditechnikai eszközöket kívánt eladni Kínának, amely az egyesült államok szerint megbontotta volna a Tajvan körüli erőegyensúlyt.

Stop!

Comments are closed.