Forrás: HVG

Megkezdődött az izraeli kormány kiürítési utasításának ellenszegülő zsidó telepesek erőszakos eltávolítása szerda reggel a Gázai övezetből – erősítette meg az izraeli hadsereg.

Több száz katona földgyaluk kíséretében hatolt be a legnagyobb kolónia, Neve Dekalim területére. Ugyancsak izraeli katonák százai vonultak be az övezet déli részén lévő Moragba.

Moragban az izraeli katonák áttörték az ellenszegülő telepesek egyik barikádját. A csapatok ellepték Neve Dekalimot, a legnagyobb kolóniát, valamint Badolahot és Ganej Talt is. Morganban több tucatnyi helybeli a háztetőkre mászott fel, és sokan a telep bejáratainál úttorlaszokat emeltek. A katonák csatárláncot alkotva kényszerítették meghátrálására a tiltakozókat. Közben behatoltak az első házakba is, hogy a lakosokat távozásra bírják.

Ganej Talban a katonák ugyancsak csatárláncot alkotva igyekeznek kiszorítani a telepeseket a kolónia területéről, bár ennek a telepnek a lakói belegyeztek abba, hogy az estig távoznak.

Neve Dekalimban az első lépcsőben a katonák azokat a fiatalokat távolítják el, akik a település középületeibe, főkét három zsinagógába, egy rabbiképzőbe és egy vallási iskolába vették be magukat. Várhatóan a délután kerül sor a kolónia többi részének az evakuálására. A tervek szerint a telepek „fővárosát” szerda estéig kiürítik.

Az izraeli kormány kiürítési parancsának ellenszegülők kitelepítésére mintegy 10 ezer katonát és rendőrt vetnek be a nap folyamán – közölte Avi Zelba, a Neve Dekalim-i kolónia izraeli rendőrfőnöke. A térségben már több száz biztonsági ember tartózkodik azóta, hogy lejárt annak a 48 órás ultimátumnak a határideje, amely alatt a telepesek önként távozhattak az övezetből.Menetekbe gyűltek az önként távozók

A gázai övezeti zsidó telepesek önkéntes távozására szabott kedd éjféli határidő lejárta után tovább áramlott Izraelbe az otthunat elhagyó telepesek menete. Helyszíni beszámoló szerint az elcsigázott, néha könnybe lábadt szemmel utazó telepesek karavánjaival ellentétes irányban, az övezet mélyén fekvő területek felé pedig katonai és rendőrségi járműoszlopok haladtak, készen arra, hogy a kiürítésnek ellenszegülő radikális telepeseket akár erővel is távozásra, Izraelbe való áttelepülésre kényszerítsék. A katonai járműoszlopokba néhány teherautó, mentőató, sőt egy darukocsi is besorolt.

„Hogyan éreznék magukat, ha maguknak kellene otthagyni az otthonukat” – sivította az autójából kihajolva egy nő a Gázai övezet és Izrael között összeköttetést biztosító Kiszufim átkelőhelyen posztoló katonáknak, akik azonban tüntetően hátat fordítottak neki, és ridegen folytatták a távozók személyazonosságának és a telepesekről készült névjegyzékeknek az összevetését.

Egy 18 éves telepeslány újságíróknak azt mondta: az utolsó percig reménykedtek valami változásban (vagyis a kiürítés elmaradásában), szüleivel és hat testvérével ezért is halogatták az utolsó pillanatig távozásukat. A Katif telepen született lány családjával egy dél-izraeli szállodába tartott, hogy ott töltsék az éjszakát.

Nem sokkal éjfél előtt a 31 éves Sámuel Arieli gépkocsin vitte az övezetből Izraelbe testvérbátyját, aki 16 évig Katif telepen lakott. Az átkelőn lévő sorompóhoz érve – a gyász jeleként megszaggatott inget viselő – Arieli autójából kilépve azt kiáltozta, hogy „a zsidók nem űznek el zsidókat”. „Kilakoltattak bennünket, de nem hagyjuk magunkat megalázni. Soha nem fogunk megbocsátani és soha nem feledjük el ezt a bűnöző Ariel Saront” – harsogta, az izraeli miniszterelnökre utalva.

Az izraeli hatóságok hétfőn nulla órakor kezdték meg hivatalosan a 21 gázai övezeti és 4 ciszjordániai zsidó telep – Saron nevével szorosan összefonódott – kiürítését: a hadsereg lezárta az övezetbe vezető utakat a polgári lakosság előtt, a hatóságok pedig felszólították a telepeseket, hogy otthonaikat elhagyva kedd éjfélig települjenek át Izraelbe.

MTI

Comments are closed.