Forrás: MCSZ

Ariel Saron, miniszterelnök beszéde a kivonulás megkezdésének napján

„Izrael Állampolgárai!

Eljött a nap. A legfájdalmasabb és legnehezebb lépést tesszük meg ma – települések kiürítését a Gázai Övezetben és Észak-Somronban.

Ez a lépés nekem személy szerint nagyon nehéz. Nem könnyű szívvel fogadta el az izraeli kormány a kivonulásról szóló döntést, és nem könnyen engedélyezte azt a Knesszet.

Nem titok, hogy én is sokakhoz hasonlóan hittem és reméltem, örökre megtarthatjuk Necarimot és Kfar Blumot. De az ország változó valósága a környéken és a világban megköveteli tőlem felfogásom és véleményem megváltozatását.

Nem tarthatjuk meg Gázát örökre. Több mint egy millió palesztin él ott, akiknek lélekszáma generációnként megkétszereződik. Oly mértékű helyszűkében vannak, amelyhez hasonlóval nem találkozunk egy menekülttáborban sem. Szegénységben, nyomorúságban, és a folyamatosan növekvő gyűlölet üvegházában, jövő és remény nélkül élnek.

Bátorságból és nem gyengeségből tesszük meg ezt a lépést. Megpróbáltunk megegyezni a palesztinokkal, hogy mindkét népet a béke útjára terelhessük. A próbálkozások eddig kudarcba fulladtak a gyűlölet és a féltékenység miatt.

Az egyoldalú kivonulás programja a válasz erre a helyzetre. A kivonulásról, mintegy két éve beszéltem. Ez a program Izrael jövője szempontjából jó. Csökkentjük mindennapos összetűzéseket, és az áldozatok számát mindkét oldalon. Az izraeli hadsereg újraszervezi az állam határainak védelmét a biztonsági kerítés mögött. Azok, akik továbbra is harcolnak ellenünk az izraeli hadsereg és a biztonsági erők teljes erejével találják szemben magukat.

A palesztinoknak kell most bizonyítaniuk. Nekik kell a terrorszervezetek ellen harcolni, nekik kell felszámolniuk annak alapjait, és kinyilvánítaniuk békeszándékukat annak érdekében, hogy képesek legyenek tárgyalóasztalhoz ülni velünk.

A világ várja a palesztin reakciót – békejobbot, vagy a terror tüzét. A békejobbra olajággal válaszolunk, de a tűzre mindennél erősebb tűzzel.”

Bővebben angolul itt

A kivonulásról angulul bővebben

Videófelvételek

Comments are closed.