Forrás: Menház

Kilenc éve minden év szeptemberének első vasárnapján a zsidó kultúra napját ünnepeljük szerte Európában. A Komáromi Zsidó Hitközség ötödik alkalommal tárja szélesre a Menház kapuit szeptember 4-én, vasárnap, hogy a kilenc órán keresztül vendégül lássunk minden olyan érdeklődőt, aki szeretne többet tudni a zsidóságról.

Tudjuk, hogy évtizedeken át a tabu témák közé tartozott vallásunk, kultúránk és szokásvilágunk, ma már szerencsére ez nem így van. Mindenki előtt itt a lehetőség, aki gyökereit keresi, érdeklődik, tanulni szeretne…, jöjjön és segítünk.

Hosszú időn át kizárólag szomorú dolgokról szólt közösségi életünk, ma is meghatározó tényező a Holokauszt, de egyre inkább megpóbálunk előre tekinteni, felvázolni a zsidó élet jövőjének lehetőségeit régiónkban.

A 2005. évi nap témája a kóser konyha, ezrért programjaink egy része a gasztronómia köré szerveződik.

Délelőtt a régió zsidó közösségei találkoznak a közös jövő megtervezésének céljából. Délután olyan szervezetek mutatkoznak be, melyek zsidó és nem zsidó emberek számára egyaránt sok segítséget nyújthatnak. Radnóti Zoltán rabbi úr a kóser konyha rejtelmeibe nyújt majd betekintést. Benedek István Gábor neves író gyermekkorát a magyarok, szlovákok és zsidók által lakott Tótkomlóson töltötte, innen táplálkozik egyik leghíresebb műve A komlósi Tóra is.

Azok az idős hittestvéreink akik sokat tettek közösségeinkért, harmadik alkalommal részesülnek a „KEHILA-közösségért díjban” a jótétemény (MICVE) napja keretében. A délutánt a váci ANAVIM klezmer együttes koncertje zárja a zsinagógában.

Várunk mindenkit, aki szeretne hozzájárulni az együttélő népek, vallások kultúrájának jobb megismeréséhez, a tolerancia növeléséhez régiónkban.

a szervezők

www.menhaz.click.hu

Comments are closed.