Forrás: Stop!

Nyilvános cigányvita Időpont: 2005-08-16 13:26:11

Nyilvános televíziós vitára hívja ki Csík Tamás, a Centrum országos cigányügyi politikai referense és az Integrációs Roma Szövetség elnöke Teleki Lászlót, a roma ügyekért felelős politikai államtitkárt. Csík úgy érzi, Teleki nem tesz meg minden tőle elvárhatót a cigányságért. Úgy gondolja, a választások előtt nem sokkal mentőövet kell hajítani a magyarországi romák elé, hogy belekapaszkodva eldönthessék, melyik erő lenne képes leginkább képviselni érdeküket.

Csík Tamás már két hete a közvéleményhez fordult, hogy kifejthesse véleményét az államtitkárról. Teleki ugyanis futballmeccset és Bangó Margit koncertet szervezett a roma holokauszt emléknapja alkalmából. Szerinte ezzel megsértette a gyászt, és ennek elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy levonja a személyére vonatkozó evidens következtetéseket.

Csík „belátta”, Telekinek ennek ellenére jogában áll kiállnia igaza mellett. A még a székében ülő politikust éppen ezért hívta ki a nyilvános vitára, hogy alkalmasságát és hozzáértését bebizonyíthassa. Hogy kellőképpen felkészülhessen, több témát is előre megadott.

– Vitatkozni szeretnék a cigánytelepek felszámolásáról, az oktatás helyzetéről, a roma kárpótlásról, a cigányságot segíteni hivatott közalapítvány (MACIKA) működéséről és a roma holokauszt emlékképéről – mondta lapunknak Csík Tamás, aki kitért rá:

A Rádió C Roma kerekasztal jellegű műsorában eddig nem szerepelt sem Teleki, sem Kállai Katalin, az MSZP cigány származású elnökségi tagja. Csík szerint ennek tudható be, hogy igazat kell adnia Hiller István MSZP-elnöknek, akinek korábbi kijelentése szerint az MSZP politikája nem jutott el a cigánysághoz.Csík célja, hogy ismert roma képviselők egy asztalhoz ülve vitathassák meg a cigányságot leginkább érintő kérdéseket. Eddig Varga József, a Fidesz országgyűlési képviselője, Zsigó Jenő, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, ifj. Bogdán János, a Lungo Drom alelnöke, Balogh József, az MCF elnökhelyettese és Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke jelezte részvételi szándékát.

Szerettük volna megkérdezi Teleki Lászlót is, elfogadja-e Csík kihívását, de mobiltelefonját titkárnője vette fel. Ő arra kért bennünket, forduljunk a minisztérium sajtóosztályához. Oda e-mailen eljuttattuk kérdéseinket, de válsz még nem érkezett meg. Mihelyt megkapjuk, közzé tesszük.

A nyilvános vitához értelemszerűen televíziós képernyőre is szükség van. Megkérdeztük ezért Holub Katalint, az MTV szóvivőjét, aki elmondta: a közszolgálati televíziónak az a feladata, hogy képernyőre vigye a társadalmi problémákat, és megoldási lehetőségeket keressen azokra. Nos, ez egy ilyen eset.

– Érdekes egybeesés, hogy a közeljövőben, egészen pontosan szeptember 17-18-án az ELTE Kisebbségi- és Minoritástudományi Tanszékének kezdeményezésére szinte nonstop felületet biztosít a Magyar Televízió a „Magyar Agórának”. Ez egy szociológiai és egyben közszolgálati televíziós kísérlet. Olyan, amilyen még Magyarországon nem volt. A BBC és más nagy múltú köztelevíziók már szerveztek hasonlót. A hétvége témája az egyik legfontosabb közügyünk: a roma kisebbség helyzete, integrációjának lehetősége. A szervezők azt szeretnék, ha a kezdeményezés kapcsán a változatos összetételű magyar társadalom véleménye rajzolódna ki”, mondta a szóvivő.

Kóré Károly

Comments are closed.