Forrás: NOL

Tóth M. Ildikó, 2005. augusztus 17. 00:00

Az ötletadó Nyírség Táncegyüttes tavaly nagy sikerű gálaműsort adott megalakulásának 30. évfordulója alkalmábólKép: Tóth M. Ildikó Hat ország mintegy ötszáz táncosa lép fel Nyíregyházán a ma kezdődő 5. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

A hatnapos folklórgálát a többszörös nívódíjas és fesztiválgyőztes Nyírség Táncegyüttes ötlete alapján 1996-tól kétévente rendezik meg, azóta húsz nemzet, köztük Skócia, Izrael és Tajvan képviselői mutatták be hagyományos népviseletükben nemzeti táncaikat.

A mai Kossuth téri gálaműsor után holnap kora délután nemzeti nappal folytatódik a fesztivál a szabolcsi megyeszékhelyen. Az idén Szlovákiát, Törökországot, Olaszországot, Litvániát, Oroszországot, Bulgáriát, valamint a hazánkat képviselő – Nyírség, Babszem, Figurás, Igrice, Boglárka, Kaláris és Margaréta – táncegyüttesek folklórbemutatóit és ételkóstolóit este 9 órától Világok tánca címmel látványos nemzetközi néptáncgála követi a szabadtéri színpadon.

A fesztivál részeként esténként két-három együttes fellépésével fergeteges hangulatú fesztiválklubot, illetve táncházakat tartanak a Nyíregyházi Főiskolán. A szereplők a hagyományhoz híven részt vesznek az augusztus 20-i ünnepségen, újdonság viszont, hogy idén Ibrányban, Tunyogmatolcson, Mátészalkán, Nagykállóban, Fehérgyarmaton, Pócspetriben, Nagyhalászban, valamint a borsodi Tiszaújvárosban is bemutatkoznak.

Comments are closed.