Forrás: HVG

Az 1486 kitelepítésre kötelezett zsidó telepes családból eddig csak 593 távozott a Gázai övezetből – közölték izraeli katonai források kedd reggel. A keddi napon még önként távozhatnak a családok. Éjfél után viszont azokat, akik nem hagyják el otthonukat, erő alkalmazásával kényszerítik a kitelepülésre.

A Kfar Darom-i és az acmónai kolóniát még egy család sem hagyta el. Az előzőben 73, míg a másikban 83 család él. Mindössze egy család távozott a 64-et számláló necarimi telepről, Neve Dekalimból pedig 150 hagyta el Gázát önként eddig a 467-ből. Az övezet északi részén viszont már viszonylag sokan engedelmeskedtek a parancsnak. Eley Sínaiból a 74-ből 40, Dugitból a 19-ből 17, míg a niszaniti telepről a 240 családból 230 távozott. A Jerusalem Post napilap hétfő esti jelentése szerint 897 család jelezte, hogy eleget tesz az izraeli kormány kitelepítési felszólításának.

Kedden az izraeli rendőrség a kiürítési utasításnak ellenszegülő 500 gáza i zsidó telepest vett őrizetbe keddre virradóra – közölte az izraeli katonai rádió.

A gázai övezeti kivonulás fájdalmas lépés, de létfontosságú Izrael jövője szempontjából – mondta a nemzethez intézett televíziós beszédében hétfőn, az izraeli kivonulás első napján Ariel Saron. Az izraeli kormányfő felszólította a palesztinokat, harcoljanak a terrorizmus ellen, hogy sor kerülhessen a béketárgyalásokra a gáza i övezeti kivonulás után.

Az Egyesült Államok a gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telepek felszámolását eszköznek tekinti annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a közöttük feszülő konfliktus rendezésére – részben amerikai támogatással – kidolgozott, útiterv névek ismert békekezdeményezéshez. Az útiterv egyebek között egy független palesztin állam megteremtését is előirányozza.

Izrael hétfőn hivatalosan megkezdte a 21 gázai övezeti, illetve négy ciszjordániai zsidó telep kiürítését célzó, Ariel Saron izraeli miniszterelnök nevével egybeforrt terv végrehajtását. A kivonulás példa nélkül álló esemény, a zsidó állam még soha nem ürített ki telepeket az általa 38 évvel ezelőtt megszállt Gáza i övezetben, amelyet a palesztinok majdani államuk részének szeretnének.

Comments are closed.