Forrás: NOL

Inotai Edit, 2005. augusztus 16. 00:00

Az óriásposzter a csütörtökön érkező XVI. Benedeket köszönti Új lendületet adhat a keresztény eszmének a ma kezdődő kölni Ifjúsági Világtalálkozó – mondta egyebek között XVI. Benedek pápa a vatikáni rádiónak adott, rendhagyó, német nyelvű interjújában. Joseph Ratzinger arról beszélt: a vallásban nemcsak a szigorú szabályokat és parancsolatokat kell látni, hanem a benne rejlő szeretetet is. A Kölnben rendezett, XX. Ifjúsági Világtalálkozó az áprilisban megválasztott XVI. Benedek első hivatalos külföldi útja, amely ráadásul saját hazájába vezet. A meghívást még II. János Pál pápa fogadta el, aki a fiatal hívők körében óriási népszerűségnek örvendett.

Köln és környéke mindenesetre már hetek óta a világtalálkozó és a pápai látogatás lázában ég.

XVI. Benedek pápa csütörtökön érkezik a Rajna-parti városba és vasárnap délelőtt a Köln melletti Marienfeldén ő celebrál nagymisét. A pápa sűrű programot bonyolít le: a katolikus közösség mellett találkozik a németországi evangélikusok és muzulmánok vezetőivel, és a kölni zsinagógában megbeszélést folytat zsidó vezetőkkel is. Péntek délben tizenkét kiválasztott fiatallal ebédel, akik a világ minden táját hivatottak képviselni. Felkeresi Horst Köhler német államfőt, fogadja Gerhard Schröder kancellárt, Wolfgang Thierse parlamenti elnököt és Angela Merkelt, a CDU kancellárjelöltjét.

Németországban a lakosság körülbelül fele vallja magát katolikusnak. Egy friss felmérés szerint a német fiatalok többsége hívőnek tartja magát, de az egyházzal, mint intézménnyel nem nagyon tud mit kezdeni. Tizenöt éve még a katolikusok 22 százaléka járt minden vasárnap templomban, ma csupán 15 százalékuk. Más vélemények szerint viszont a fiatalok körében növekszik mind a spiritualitás, mind a konkrét értékek iránti igény, és nagyrészt az egyházakon múlik, hogy miképp tudják őket megszólítani. Joachim Meisner, konzervatív nézeteiről ismert kölni érsek ezzel kapcsolatban máris sürgette, hogy a fiatal hívők kapjanak nagyobb szerepet saját közösségükön belül.

Schilly nem tart merénylettől

A világ 197 országából négyszázezer zarándokot várnak Kölnbe és környékére: a legtöbben (79 százalék) Európából, főként Olasz- és Németországból érkeznek. Csaknem 300 ezren 18 és 27 év közöttiek. A vasárnapi misére várhatóan 800 ezren lesznek kíváncsiak. A zarándokok egy részét önként jelentkező családoknál szállásolják el, mások iskolákban, tornacsarnokokban, óriási sátrakban hajtják majd álomra a fejüket. A rendezvény költségei elérik a százmillió eurót, ennek tizenöt százalékát a német állam és Köln városa állja, a többit a német katolikus egyház és szponzorok adják össze.

Kölnben és környékén most 12 000 rendőr felel a rendért, a légteret NATO-gépek ellenőrzik. Otto Schilly német belügyminiszter szerint terrortámadástól valószínűleg nem kell tartani, mert – eddig legalábbis – a muzulmánok szemében a pápa nem minősült első számú célpontnak. Egy idegenellenes merényletkíséretet még időben meghiúsítottak a német rendőrök, péntek éjjel három német fiatal egy külföldiek által lakott sátorra akart Molotov-koktélt dobni.

Comments are closed.