Forrás: HVG

A minap kiderült: a júliusi londoni terrortámadások elkövetői a muszlim hitet erősítő számítógépes játékokat is forgalmazó központokban trenírozták magukat szörnyű küldetésükre. Ilyeneket készít például az Egyesült Államokban működő Islam Games (Iszlám Játékok) nevű cég, amely saját honlapja szerint minőségi iszlamista szórakozást kíván nyújtani muszlim fiataloknak a Korán tanításaival gyakorta ellentétes világi szoftverek helyett. Egyik ismert termékük, az Ummah Defense I. (Umma védelem) 2114-be kalauzolja el a játékost, amikor a Föld népei végre egyesülnek az iszlám zászlaja alatt, és az Intergalaktikus Muszlim Tanács megbízottjaként a játékosnak le kell számolnia az utolsó földi hitetlennel, XVIII. Abu Lahabbal, aki tagadja az iszlám tanítását, s robothadseregével a Föld és minden muszlim elpusztítására törekszik. Hasonlóan didaktikus a Maze of Destiny (A sors labirintusa) című játék. Ebben a Korán bebörtönzött tanítóit kell kiszabadítani azok markából, akik sem Allahot, sem szent könyvét nem tisztelik.

Ezeknél jóval agresszívebbek azok a csak arabul elérhető játékok, amelyekkel elsősorban Libanonban kapcsolódhatnak ki a síita gyerekek. A Különleges egység nevű, a Hezbollah internetosztálya által kifejlesztett játékban például Ariel Saron izraeli kormányfő fejébe kell golyót röpíteni, máskor pedig Saul Mofaz védelmi miniszter torkát kell átvágni pluszpontokért.

Persze nem csak a muszlim gyerekeket próbálják számítógépes játékokkal közelebb csalogatni a hitükhöz. A Jewish Software nevű cég által kifejlesztett oktatási programok egyikében, a Matzah Manben (Macesz ember) például a klasszikus Pac-Man videojátékot kombinálták a Tóra-tanítással. Ennél jóval politikusabb az interneten elérhető Wild West Bank (Vadnyugati partszakasz), amelyet egy telepesítésellenes izraeli csoport fejlesztett ki, hogy a gyerekek is átélhessék a palesztinok által körbevett zsidó telepesek evakuálásának nehézségeit. Az egyszerű játék lényege: az egérrel az illegális telepesekre kell klikkelni, és ki kell vonni őket az általuk elfoglalni szándékozott területről. Mindeközben újabb és újabb telepesek árasztják el a földet, építenek házakat és utakat. A játék végén pedig megjelenik héberül a tanulság: „Sok ezer izraeli és arab vesztette életét a földfoglalás során. Ez nem játék.” Akár játékból, akár nem, a szoftvert néhány hét alatt több mint 50 ezren töltötték le.

A távol-keleti vallások sem maradtak le a szórakoztatási versenyben. A hinduizmust népszerűsíti a Rámájana legendát feldolgozó számítógépes játék, amely 2000-ben elnyerte a thaiföldi országos szoftververseny első díját. Joggal: a Ráma király gyönyörű feleségét, Sitát elrabló Ravana és a jó király közötti csatározást feldolgozó játék során igazán minőségi csihipuhiba keveredhet a főhős, és a varázslatot mintegy 50 emberi és félemberi karakter időnkénti feltűnése fokozza.

Az összes eddig említett vallás sem dicsekedhet azonban olyan széles hiterősítő komputerjáték-palettával, mint a kereszténység. „1992-ben megtértem, de szerettem volna továbbra is számítógéppel játszani. Igen ám, csakhogy a legjobb szoftverek tele voltak sátáni szörnyekkel és véres lövöldözésekkel, s amikor ezekkel játszottam, mindig bűntudatom volt” – magyarázza az amerikai Ralph Bagley protestáns lelkipásztor, miért alkotta meg Catechumen nevű játékát, amelyben a főhősnek üldözött keresztényeket kell kimentenie az antik Róma katakombáiból. A programból eddig már több mint 80 ezret értékesítettek (ez nagyjából 5 százaléka egy sikeresebb világi játék példányszámának), darabját 20 amerikai dollárért. Bagley nagyon komolyan veszi a misszióját, szerinte az ilyen és ehhez hasonló vallásos szoftverekkel „felemeljük Isten igéjét (…) és visszafoglaljuk a sátántól a játékok területét”.

Szakértők szerint egyébként a keresztény játékok abban különböznek világi társaiktól, hogy például nem lehet bennük emberekre lőni, illetve nem cserélhetők fel a szerepek, magyarán nem lehet például ugyanazt a történetet az ördög ügynökeinek szerepébe bújva eljátszani. A lövöldözős programokban pedig a digitális hősök Isten erejével sújtanak le, az ellenség által ejtett sebek pedig a Biblia szorgalmas olvasásával gyógyulnak be.

A piac ismerői a vallásos szoftverek elterjedését a keresztény zeneipar negyed századdal ezelőtti felfutásához hasonlítják: 25 éve még nem igazán lehetett pénzt keresni vallásos muzsikával, mára azonban a keresztény popzene a könnyűzenei piac hét százalékára rúg az Egyesült Államokban – tavaly 43 millió ilyen albumot értékesítettek. A július végén az Oregon állambeli Portlandben összegyűlt mintegy száz keresztény játékszoftver-fejlesztő hasonló növekedésre számít saját szektorában is. A különbség talán csak annyi, hogy zenélni akár egy szál gitárral is lehet, míg egy tűrhető minőségű játék megalkotásához legalább 3 millió dollárra van szükség. Ami persze hamar megtérülhet, ha azt vesszük, hogy tavaly közel 7 milliárd dollárt költöttek videojátékokra az óceán túlpartján – ennek a hét százaléka már elég vonzó piacot jelent.

IZSÁK NORBERT

Comments are closed.