Forrás: Magyar Hírlap

Tegnap éjfél után egy perccel leengedték a sorompót az izraeli katonák a Gázai övezet határán lévő kiszufimi átkelőnél.

Kisebb-nagyobb civakodással kezdődött meg a Gázai övezetben az izraeli telepesek kivonása. Ma éjfélig az izraeli katonák legfeljebb a kitelepítési végzésekkel kopogtathatnak a zsidó otthonok ajtaján. Holnap hajnaltól azonban visznek mindenkit – akár akarják, akár nem.

Tegnap éjfél után egy perccel leengedték a sorompót az izraeli katonák a Gázai övezet határán lévő kiszufimi átkelőnél. Életbe lépett a hatósági felszólítás: a telepeseknek el kell hagyniuk a huszonegy gázai övezeti zsidó kolóniát, és át kell költözniük Izraelbe. A ma éjféli határidő után a rendfenntartók akár erőszakkal telepíthetik át őket Izraelbe.

A Gázai övezetben lévő mintegy 8500 telepes fele már távozott. Helyettük azonban az elmúlt napokban mintegy ötezer zsidó radikális érkezett, akik maradásra tüzelik a telepeseket. Tegnap reggel óta izraeli katonák ezrei kézbesítik a kitelepítési határozatokat. Neve Dekalim lakosai azonban lezárták a kolóniára vezető utat. Dühükben személygépkocsik szélvédőit zúzták be, és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A katonák és rendőrök a 21 zsidó telep csaknem felében a tiltakozók blokádjaiba ütköztek.

Súlyosabb összetűzés sehol nem volt. A telepesek könnyeztek – sokszor a katonák is -, néhányan elégették holmijaikat, hogy ne kerüljenek palesztin kézbe. A katonák tiszteletben tartották, hogy kedd éjfélig nem alkalmazhatnak erőszakot, és nem is léphetnek be a telepek területére. Több településre postán kézbesítik a kitelepítési végzéseket.

A zsidó telepek kiürítésének „történelmi jelentőségű” folyamata tegnap csak megkezdődött, szerdán derül ki, végre lehet-e békésen hajtani. Azok a telepesek, akik erővel állnak ellen, elveszíthetik bőkezű kárpótlásuk akár harmadát is.

A tiltakozás sajátos formáját választotta Sirat Hajam kolónia néhány lakosa. Nevükben Arik Jichaki telepes kikiáltotta a „gázai övezeti zsidó hatóság” függetlenségét. Jichaki szerint a „hatóság” egy napon független zsidó állammá válik majd. Ő már kérte is Kofi Annan ENSZ-főtitkártól függetlenségük elismerését.

Az izraeli kormány tartja magát ígéretéhez. Bár összességében már elfogadta a gázai kivonulás tervét, de annak szakaszairól mindig külön-külön is szavaz: a kabinet tegnap 16:4 arányban jóváhagyta a legnagyobb településtömb, Gus Katif kiürítését. Még három szavazás van hátra, Izrael három hét alatt kívánja kiüríteni a huszonegy gázai övezeti, illetve a négy ciszjordániai zsidó telepet. Az izraeli katonák csak októberben távoznak.

mh-összeállítás

Comments are closed.