Forrás: Stop!

Buldózerekkel távolították el az útakadályt a legnagyobb gázai zsidó telep elől Időpont: 2005-08-16 12:49:44

Eltávolította kedd reggel az izraeli rendőrség a legnagyobb gázai övezeti zsidó telep, Neve Dekalím központi bejárata előtt a gázai kivonulást ellenző fiatalok által előző nap létrehozott útakadályt.

A leválasztási terv narancssárga ruhába öltözött több száz – zömmel tinédzser – ellenzője hétfőn meggátolta az izraeli hatóságokat abban, hogy Neve Dekalím főbejáratán bejussanak a népes zsidó telepre. A gázai kivonulás ellenzői a narancsot választották mozgalmuk színéül.

A kivezényelt – hírügynökségi jelentések szerint jelentős létszámú – rendőri egységek kedden nem ütköztek ellenállásba az útakadály buldózerekkel való eltávolításakor, igaz, délelőtt ismét fiatalok nagy csoportja gyülekezett a kapunál, hogy újfent meggátolja a telepeseket kiköltöztetésére kirendelt teherautók bejutását a kolóniára.

Az ellenzők túlnyomó többsége egyébként a körülményeket ismerők szerint nem a kitelepítésre ítéltek, hanem a Gázai övezeten kívül élő szélsőségesek közül kerül ki. Hivatalos becslés szerint a kivonulás mintegy 5 ezer ellenzője szivárgott be az övezetbe az elmúlt hetekben. Keddre virradóra az övezetben törvénytelenül tartózkodó mintegy félezer személyt tartóztattak le az izraeli hatóságok – közölte Avi Zelba rendőrségi szóvivő.

Izraeli tisztviselők úgy becsülték, eddig a 8500 gázai övezeti zsidó telepes harmada-fele távozott a kiürítendő telepekről. Izraeli rádiójelentés szerint kedden három gázai kolónia teljesen kihalt volt, öt további gyorsan ürült, egy maroknyi telep lakói azonban minden jel szerint felkészültek az ellenállásra.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter kedden sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, „50 százalék körüli, vagy annál magasabb” az önként távozó gázai övezeti zsidó telepesek aránya. A miniszter bejelentette, hogy a Gázai övezeten kívül élő palesztinok a kivonulás után még egy hónapig nem léphetnek be a területre.

Izrael állam megszűnése kezdetének nevezte a gázai övezet kiürítését egy kedden megjelent lapinterjúban Háled Mesál, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet politikai vezetője. „Ez (a kivonulás) a régióban elindított cionista projekt végének kezdete, történelmi pillanat” – fogalmazott a kairói al-Hajat című újságnak adott nyilatkozatban a palesztin szélsőséges mozgalom Damaszkuszban élő vezetője

MTI

Comments are closed.