Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 16. 16:57

Irán rendszeresen azzal vádolja az amerikai és izraeli kormányt, hogy ők a világ legnagyobb terroristái, az új elnök ezen nem kíván változtatni. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kormánya enyhülő külpolitikát kíván folytatni, de örökre kizárja, hogy felvegye a kapcsolatot Izraellel és a jelenlegi helyzetben az Egyesült Államokkal is – ez derül ki az új kabinet programjából.

A kormány általános bel- és külpolitikai programja trónbitorlónak nevezi az izraeli kormányt, míg az Egyesült Államokkal kapcsolatban leszögezi: Teherán mindaddig nem tárgyal Washingtonnal, amíg nem tartja tiszteletben az iráni nép nagyságát és érdekeit. Ezzel szemben Ahmadinezsád elnök követni óhajtja előde, Mohammed Hatami enyhülési politikáját és harcát a nemzetközi fenyegetésekkel szemben.

A program külön kiemeli a palesztin nép támogatását, és elsőbbséget biztosít a nemzetközi kapcsolatokban egy regionális látásmódnak, valamint az iszlám világnak. Ezen kívül folytatja a harcot a kormányzati és nem-kormányzati terrorizmus ellen.

Irán és az Egyesült Államok 1980 áprilisában szakították meg diplomáciai kapcsolataikat, miután iszlám diákok elfoglalták a teheráni amerikai nagykövetséget. George Bush amerikai elnök 2002-ben Iránt a gonosz tengelyéhez sorolta, mint a nukleáris fegyverek terjesztőjét és a nemzetközi terrorizmus támogatóját.

Teheránt Washington azzal is vádolja, hogy akadályozza a békekötést Izrael és a palesztinok között és Irak destabilizálására törekszik. Az Izraellel való diplomáciai szakítás az 1979-ben létrejött iszlám köztársaság egyik első külpolitikai lépése volt. A teheráni rendszer dogmájává változtatta Izrael létének tagadását és a palesztinok támogatását. Irán rendszeresen azzal vádolja az amerikai és izraeli kormányt, hogy ők a világ legnagyobb terroristái.

Az ultrakonzervatív, korábban Teherán főpolgármesteri tisztségét betöltő Ahmadinezsád augusztus 3-án lépett hivatalba.

Az amerikai elnök a közelmúltban célzást tett rá, hogy katonai támadást indíthat Irán ellen.

(forrás: MTI)

Comments are closed.