Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 16. 10:50

Zsidó telepes házát szállítják át Gázából izraeli területreKép: AFP – Thomas Coex Az 1486 kitelepítésre kötelezett zsidó telepes családból eddig csak 593 távozott a Gázai övezetből – közölték izraeli katonai források kedd reggel. A keddi napon még önként távozhatnak a családok. Éjfél után viszont azokat, akik nem hagyják el otthonukat, erő alkalmazásával kényszerítik a kitelepülésre.

A Kfar Darom-i és az acmónai kolóniát még egy család sem hagyta el. Az előzőben 73, míg a másikban 83 család él. Mindössze egy család távozott a 64-et számláló necarimi telepről, Neve Dekalimból pedig 150 hagyta el Gázát önként eddig a 467-ből. Az övezet északi részén viszont már viszonylag sokan engedelmeskedtek a parancsnak. Eley Sínaiból a 74-ből 40, Dugitból a 19-ből 17, míg a niszaniti telepről a 240 családból 230 távozott. A Jerusalem Post napilap hétfő esti jelentése szerint 897 család jelezte, hogy eleget tesz az izraeli kormány kitelepítési felszólításának.

Az izraeli rendőrség 500 ellenszegülő telepest vett őrizetbe

Az izraeli rendőrség a kiürítési utasításnak ellenszegülő 500 gázai zsidó telepest vett őrizetbe keddre virradóra – közölte az izraeli katonai rádió. A telepesek egy evakuálásra ítélt kolónia területére próbáltak meg behatolni. A rendfenntartók és az ellenszegülők közötti dulakodásban egy izraeli katonatiszt megsebesült.

Az őrizetbe vettek között van néhány olyan személy is, akik vezető szerepet játszottak a telepek kiürítését ellenző megmozdulásokban. A gázai zsidó telepek felszámolását hétfőn kezdték meg, és elvileg szerda nulla óra után az izraeli hatóságok már erőszakkal távolítják el azokat a telepeseket, akik addig nem távoztak önként. (MTI)

Comments are closed.