Forrás: Híradó

A Munkáspárt az MSZP-t ostorozza, MIÉP és a jobbik a Fideszt bírálja látványosan, a kisgazdák egy része jobbra, más része balra sodródott

Nehéz helyzetben vannak a parlamenten kívüli kis pártok, az 5 százalékos parlamenti küszöb a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint szinte elérhetetlen számukra – írja a Népszabadság.

A hamarosan a Magyar Kommunista Munkáspárt nevet felvenni szándékozó tömörülés vezetője, Thürmer Gyula rendszeresen ostorozza az MSZP-t és mind több gesztust tesz az Orbán Viktor vezette Fidesznek. Vele szemben áll a párt belső ellenzékének számító Vajnai Attila, akinek meggyőződése: Thürmer a párttagság ellenében politizál. Mint mondta: a Munkáspártnak a rendszerváltás veszteseit kell támogatnia, érdekük pedig az, hogy a magyar politika balra tolódjon.

A szintén parlamenten kívüli MIÉP többnyire a Fideszt bírálja látványosan, és különösképp neheztel Orbán Viktor pártelnökre izraeli látogatása miatt. Jelenleg úgy tűnik, homályba borult már, hogy Csurka István 2002-ben száz képviselőjelöltjük visszaléptetését ajánlotta fel Deutsch Tamásnak, úgy hírlik, a szélsőjobboldali párt egyedül készül a 2006-os megmérettetésre.

Ha a Fidesz bírálatáról van szó, nem fogja magát vissza a Jobbik sem. Kovács Dávid elnök szerint az ellenzék vezérének reál-pragmatizmusa Saron csillagától Thürmer csillagáig terjed. A Jobbik jelenleg a Fidesz helyett a kisgazdákhoz, és a Hatvannégy Vármegye Mozgalomhoz keres kapcsolatot 2006-ra.

A kisgazdák egy része jobbra, más része balra sodródott. Kisgazda körökben kuriózumnak számít Szeremley Huba kezdeményezése, a Magyar Gazda és Polgári Párt felbukkanása. A Fideszen belül sokan a szocialisták trójai falovának tartják a pártot, attól félnek, szavazatokat visz el a legnagyobb ellenzéki párttól, és figyelemre méltó, hogy miközben Gyurcsány Ferencet gyakorlatilag feltűnése óta folyamatos össztűz alá vonták milliárdja miatt, a borász-vállalkozó vagyona a fiatal demokraták közül senkinek nem szúr szemet.

A kis pártok közül egyébként ha valamelyik, akkor a Kupa Mihály vezette Centrum Párt reménykedhet a bejutásban. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a kicsik a szavazat-elszívással befolyásolják a 2006-os végeredményt. Ha ezt nézzük: a Munkáspárt vélhetően az MSZP, a MIÉP, a Jobbik és Szeremleyék a Fidesz életét nehezítik meg.

Népszabadság

Comments are closed.