Forrás: Metazin

Legfrissebb szemlék

A gyarmati uralom áldásaiMiért hittem az iraki háborúban?Csengőhang a digitális szakadék fölöttA terápia rabjaiRossz hír a hírlapokrólA duplanullás évek globalizmusaTudományos kreacionizmusIzrael a gázai útonMit szabad a miniszterelnöknének?Infosztráda faltól faligGázai övezet és KasmírFlúggazdaságtanNyílt társadalom még az amerikai?Bin Laden, a legfőbb hackerKözel-keleti értelmiség

Archív szemlék

Keresés a Metazin cikkeiben

Hírlevél

A Metazin hírlevelében hetente megkapja a friss szemléket. Iratkozzon fel!

Adatait nem adjuk tovább és bármikor leiratkozhat.

Ajánljon minket

Hívja fel ismerősei figyemét e-mailben a Metazinra.

Metazin – Lapok lapja, szemlék szemléje

Az első magyar metazin folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből.

A témák: politika és politikai elmélet, a kultúra társadalmi vonatkozásai és az internetes tartalomszolgáltatás világa.

Főleg ingyen hozzáférhető tartalmakhoz adunk meg linket. Újabban jónéhány szolgáltató elvárja, hogy a felhasználó regisztrálja magát. Más szolgáltatók egy idő elteltével előfizetési vagy letöltési díj fejében hozzáférhető archívumban helyezik el a tartalmakat.

A szerkesztők várják az észrevételeket és javaslatokat. Milyen cikkeket, folyóiratokat, honlapokat szemlézzünk?

Bence György

Pogonyi Szabolcs

Támogatónk

Partnerünk

Cserelinkek

Megazin KKT

A Metazin kiadója a Megazin Internetes Tartalomszolgáltató és Kereskedelmi Közkereseti Társaság

1137 Budapest, Katona József u. 27.

Cégjegyzékszám: 01-03-025292

Adószám: 21164921-3-41

Bankszámla: Raiffeisen Bank

12010556-00106575-00100009

Védjegyoltalom

A „Metazin” szó védjegyoltalom alatt áll. Ennek alapján a jogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára. A védjegyjogosult bárkivel szemben büntető és polgári pert indíthat, aki engedélye nélkül gazdasági tevékenysége körében jogosulatlanul használja a „Metazin” nevet.

Lapok lapja, szemlék szemléje

Anything that can be done, could be done „meta”.

Charles Simonyi

Tudományos kreacionizmus

2005. augusztus 9.

Amerikai konzervatívok szerint a teremtéstant is oktatni kellene a biológia órákon. A tudományosságra és a pártatlanságra hivatkoznak.

A középületekben és köztereken elhelyezett vallási szimbólumok ügyéhez hasonlóan, újra és újra fellángol a darwinizmus és a kreacionizmus körüli politikai vita az Egyesült Államokban.

Vallásos csoportok több szövetségi államban szorgalmazzák, hogy az evolúcióelmélet mellett a teremtéstan is kerüljön be a természettudományos tananyagba. Küzdelmüket az „intelligent design” zászlaja alatt vívják. Az elmélet hívei szerint az élővilág jelenségei olyan tökéletesek, hogy kialakulásuk nem magyarázható isteni terv, a világot elrendező magasabb értelem nélkül.

A Legfelsőbb Bíróság 1987-ben már állást foglalt egy ilyen ügyben. Louisianában törvényt hoztak arról, hogy az állami iskolákban csak úgy lehet az evolúció elméletét tanítani, ha a teremtéstant is bemutatják. Az állam és egyház szétválasztásának követelményére hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és hatályon kívül helyezte a törvényt.

A döntés azonban csak a világ teremtéséről szóló vallási tanokra vonatkozott. Az intelligent design hívei viszont a „tudományos objektivitás és a tények” nevében követelik, hogy az elmélet a tananyag része legyen.

„Az oktatásban az objektivitás megköveteli, hogy a diákok megismerjék a versengő tudományos elméleteket – olvassuk egy kansasi természettudósok és tanárok által írt beadványban. A javaslat szerint a vallási semlegességet és a tudományos elfogulatlanságot is az szolgálja, ha az evolúciós magyarázat mellett az intelligent design elméletét is oktatják.

Nemrég hasonló szellemű nyilatkozatot tett Bush elnök. Egy újságíró megkérdezte, hogy mit gondol, egyenrangú elmélet-e az evolucionizmus és az intelligent design elmélete. Mire az elnök azt válaszolta, hogy „a diákokat meg kell ismertetni a különböző tudományos irányzatokkal”.

A Washington Post figyelmét nem kerülte el a dolog iróniája: A konzervatívok évtizedek óta harcolnak a „tedd, amit jónak látsz” relativista filozófiája ellen, amely lemond az objektív igazságról, és minden vélekedést, személyes választást egyaránt érvényesnek tekint. És akkor az elnök most épp amellett száll síkra, hogy a diákok maguk választhassanak az ellentétes álláspontok közül?

A „versengő tudományos elméletekre” hivatkozó érvelést a teremtéstan iskolai oktatásának nem minden híve teszi magáévá. Charles Krauthammer tekintélyes liberális publicista, de sok kérdésben a konzervatív álláspontot támogatja. Szerinte is helye van az állami iskolákban a kreacionizmus tanításának. De nem a természettudományi tárgyak között, hanem a hittanórán.[permalink]

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.