Forrás: RTL Klub

Összecsapásokkal, tüntetésekkel, de megkezdődött Gáza kiürítése. A zsidó telepeseknek 48 órájuk van arra, hogy önszántukból elhagyják a 38 éve megszállt területeket. Amennyiben ezt nem teszik meg, az izraeli hadsereg úgymond segít nekik a költözésben.

„Tilos Izraelből a Gáza-övezetbe lépni, és ott tartózkodni.” Ezt hétfő, 0 óra óta hirdetik a határokon álló táblák. A határsorompó lezárult, de sokak szerint a történelem új fejezete nyílt meg azzal, hogy éjféltől már csak távozni lehet a zsidóknak a Gáza-övezetből. Összesen 8500 telepesnek kell elhagynia otthonát Gázában és Ciszjordánia 4 településén.

A többségük már elköltözött. Az ott maradók viszont elszántan küzdenek a törvény ellen: néhol összecsapásokkal, másutt imádsággal, vagy épp azzal, hogy tönkreteszik saját házaikat, amiket el kell hagyniuk

Eközben palesztinok gyülekeztek, köztük radikális, fegyveres Hamasz-aktivisták hogy a távozókat megsürgessék. A biztonságiak azonban elzárták őket a zsidóktól, akiket hétfőn még írásban figyelmeztettek a katonák arra, hogy lejárt minden határidő.

Volt, aki ezt szomorúan tudomásul vette, sokan azonban elégették a kormány levelét. Még megtehetik. Szerdától azonban az izraeli hadsereg már kényszerítheti a lakókat a költözésre.

Comments are closed.