Forrás: Magyar Hírlap

Éjfélkor lejárt a határidő

Izrael ma kezdi meg az 1967-ben megszállt Gázai övezet kiürítését. Ez az első eset, hogy a zsidó állam olyan területről vonul ki egyoldalúan, amelyet a palesztinok maguknak követelnek. A történelmi akciót több ezer ultraortodox zsidó telepes és a hozzájuk csatlakozó szélsőségesek próbálják megakadályozni. Aki a türelmi idő leteltével is ellenáll, azzal szemben szerdától erőszakot alkalmaz az izraeli hadsereg.

Éjfélkor lejárt a határidő, amelyet a Saron-kormány adott a Gázai övezetben, illetve négy észak-ciszjordániai kolónián élő telepeseknek: ma már törvényt sért, aki a kiürítésre ítélt telepeken marad. Összesen több mint nyolcezer embernek kell elhagynia otthonát. A távozóknak családonként 200-300 ezer dollárnyi kártérítést fizetnek. A teljes kivonulás előreláthatólag szeptember közepére ér véget. Mintegy 1200, zsidó telepesek által épített házat buldózerrel lerombolnak; a romok eltakarítása már a palesztinokra vár, akik a tervek szerint új lakótelepeket emelnek.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter bízik abban, hogy a telepesek többsége végül belenyugszik a vitatott döntésbe, és önként elhagyja lakóhelyét. A határidő lejárta után a fegyveres erők (a katonai, rendészeti és határőrizeti feladatokat is ellátó Izraeli Véderő – Israeli Defense Forces, IDF) további negyvennyolc óra türelmi időt adnak a vonakodóknak, szerdától azonban erőszakkal is kilakoltatják az ellenállókat. A helyzetet bonyolítja, hogy a tiltakozó telepesekhez izraeli szélsőségesek is csatlakoztak. Többségük ultraortodox hívő, aki szerint ezt a földet a zsidók Istentől kapták, ezért a kormánynak nincs joga lemondani róla. Az aktivisták beszivárgását hónapok óta igyekeznek megakadályozni, de Dan Harel tábornok, a művelet katonai parancsnoka szerint akár négyezer szélsőséges is összegyűlhetett az övezetben, többségük a Gus Katif telepen. A kivonulás ellenzői mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a kolóniák evakuálását. Befolyásos rabbik ellenállásra biztatják a telepeseket és parancsmegtagadásra a vallásos katonákat. Válaszul Simon Peresz miniszterelnök-helyettes meglátogatta az akcióban részt vevőket, és azt mondta nekik, hogy jó ügyet szolgálnak, az izraeli demokráciát védelmezik.

Az evakuálás óriási hadművelet: ötvenezer katona és rendőr feladata levezényelni. Az alakulatok többsége tegnapra elfoglalta pozícióit Gázában és a határátkelőkön. Az IDF segít az együttműködőknek a költözésben, az ellenszegülőkkel szemben viszont erővel lép fel. Ezt a múlt héten hosszas gyakorlaton próbálták el, a hírszerzés pedig műholdas felvételek segítségével házról házra feltérképezte, hogy melyik épületben hányan laknak és hol kell ellenállásra számítani. Mindemellett a fegyveres erőknek biztosítaniuk kell a „hátországi” kivonulásellenes tömegtüntetéseket, és felkészültek arra is, hogy a Hamasz palesztin terrorszervezet a kiürítés közben is folytatja támadásait a kivonulók, illetve az őket biztosító katonák ellen. Ebben az izraeliek együttműködnek a Palesztin Hatósággal, amelynek több mint hétezer fegyverese igyekszik fenntartani a közrendet a művelet alatt és után. Mahmud Abbasz palesztin elnök felszólította a militáns csoportokat, hogy ne akadályozzák a kiürítést, mert a merényletek többet ártanak a palesztinoknak, mint a zsidóknak, ám a Hamasz jelezte, hogy nem engedelmeskedik a felhívásnak. Iszmail Hanija, a mozgalom egyik vezetője újságírók előtt kijelentette, hogy folytatják a fegyveres harcot Izrael ellen.

Tévedésből bajtársaikra lőttek

Öt izraeli katona megsebesült tegnap a Gázai övezetben, amikor egy izraeli tank tévedésből rálőtt páncélozott járművükre. Előzőleg palesztin fegyveresek hajnali háromkor tüzet nyitottak Kfar Darom telep

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51