Forrás: Világgazdaság

Hétről hétre

Kivonulás Gázából

[2005-08-15]

Ma, hétfőn lépett hatályba a Gázai övezetben az izraeli kiürítési parancs. Az izraeli telepesek még ma és holnap költözhetnek békésen el: a katonák házról házra járva ellenőrzik a 21 telepen a mintegy 9000 lakos távozását, s ha nem tapasztalnak erre irányuló készséget, „felajánlják segítségüket”. A valóban erőszakos kiköltöztetés szerdán kezdődik meg, ahogy ekkortól számolják fel (szeptember 4-éig) az 1967 óta megszállt területen az izraeli állami jelenlétet is.

A palesztin rendőrség és a nemzetbiztonsági erő 7500 fegyverese a múlt hét végén kezdte meg a visszatelepülést az övezetbe. Az Izraellel koordinált felfejlődés célja az, hogy megakadályozza a kivonulók elleni rakéta- és egyéb támadásokat. (A palesztin biztonságiak 2000. szeptember 28-a, a második intifáda kezdete után hagyták el a Gázai övezetet.)

Ariel Saron izraeli miniszterelnök – régebben a települések létesítésének egyik élharcosa – azért döntött a gázai kiürítés mellett, mert Izrael zsidó államként való megőrzéséhez ezt ítélte a legkisebb áldozatnak. Egyidejűleg felszámoltat még a Jordán folyó nyugati partján négy, ugyancsak védhetetlen zsidó telepet; megerősítteti ugyanakkor az ottani kerítés-fal rendszert (műszaki zárat), amelyen átjárás csak a kijelölt ellenőrző pontokon keresztül lehetséges. Ágy véli biztosítani Izrael számára egyfelől Jeruzsálem mint főváros, másfelől az ugyancsak 1967-ben megszállt nyugati part birtoklásának biztonságát. Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanakkor éppen Jeruzsálem és a nyugati part meg(vissza?)szerzését jelölte meg a palesztinok következő céljának. Ezentúl azonban mindkettőjüknek elsősorban a saját belső ellenzékükkel kell megbirkózniuk. (SzH)

Comments are closed.