Forrás: Metazin

Legfrissebb szemlék

A gyarmati uralom áldásaiMiért hittem az iraki háborúban?Csengőhang a digitális szakadék fölöttA terápia rabjaiRossz hír a hírlapokrólA duplanullás évek globalizmusaTudományos kreacionizmusIzrael a gázai útonMit szabad a miniszterelnöknének?Infosztráda faltól faligGázai övezet és KasmírFlúggazdaságtanNyílt társadalom még az amerikai?Bin Laden, a legfőbb hackerKözel-keleti értelmiség

Archív szemlék

Keresés a Metazin cikkeiben

Hírlevél

A Metazin hírlevelében hetente megkapja a friss szemléket. Iratkozzon fel!

Adatait nem adjuk tovább és bármikor leiratkozhat.

Ajánljon minket

Hívja fel ismerősei figyemét e-mailben a Metazinra.

Metazin – Lapok lapja, szemlék szemléje

Az első magyar metazin folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből.

A témák: politika és politikai elmélet, a kultúra társadalmi vonatkozásai és az internetes tartalomszolgáltatás világa.

Főleg ingyen hozzáférhető tartalmakhoz adunk meg linket. Újabban jónéhány szolgáltató elvárja, hogy a felhasználó regisztrálja magát. Más szolgáltatók egy idő elteltével előfizetési vagy letöltési díj fejében hozzáférhető archívumban helyezik el a tartalmakat.

A szerkesztők várják az észrevételeket és javaslatokat. Milyen cikkeket, folyóiratokat, honlapokat szemlézzünk?

Bence György

Pogonyi Szabolcs

Támogatónk

Partnerünk

Cserelinkek

Megazin KKT

A Metazin kiadója a Megazin Internetes Tartalomszolgáltató és Kereskedelmi Közkereseti Társaság

1137 Budapest, Katona József u. 27.

Cégjegyzékszám: 01-03-025292

Adószám: 21164921-3-41

Bankszámla: Raiffeisen Bank

12010556-00106575-00100009

Védjegyoltalom

A „Metazin” szó védjegyoltalom alatt áll. Ennek alapján a jogosultnak kizárólagos joga van a védjegy használatára. A védjegyjogosult bárkivel szemben büntető és polgári pert indíthat, aki engedélye nélkül gazdasági tevékenysége körében jogosulatlanul használja a „Metazin” nevet.

Lapok lapja, szemlék szemléje

Anything that can be done, could be done „meta”.

Charles Simonyi

Infosztráda faltól falig

2005. augusztus 6.

A kínai vezetés az internet kiépítésével aláássa a kommunizmust. Vagy épp ellenkezőleg, megszilárdítja a rezsimet?

Nicholas D. Kristof kínai kalandozásai során készített oknyomozó videoriportjában a független bloggereket méltatta. Azt sugallta, hogy az internet szólásszabadságot és demokráciát teremt.

A riport szöveges változatában egyenesen azt állítja, hogy a blogok megfojtják a kínai kommunizmust. „A polgárháborúban legyőzték a nacionalistákat. Koreában felülkerekedek az amerikai seregeken. A Tienanmen téren leverték a demokrácia híveit. De az internet terepén végre méltó ellenféllel kerülnek szembe a kínai kommunisták.”

Timothy Wu harvardi jogászprofesszor és internetszakértő nem osztja az újságíró lelkesedését: „A Kristof-féle techno-optimisták hittételnek tekintik, hogy a kínai cenzúra bukásra van ítélve.” Wu szerint azonban a hatóságok lépést tartanak az internet fejlődésével, s ebben a nagy nyugati cégek is segítik őket.

Google beleegyezett, hogy a pártvezetés által tiltólistára vett szavakat ne lehessen keresni. A Microsoft pedig nemrég hozzájárult, hogy blog-szolgáltatásába hasonló szellemben működő szűrőprogramot építsenek.

Ráadásul Kínában központosított hálózatot építenek ki, amely nagy sávszélességet biztosít, de csak az országon belül. Az új protokoll nem kompatibilis a külföldi szerverek többségével. Timothy Wu a kínai internetet egy olyan országhoz hasonlítja, amelyben a sztrádák csak a határig vezetnek.

„Kína hosszú távú célja világos – vonja le a következtetést.- Olyan internet kiépítése, amely elősegíti a gazdasági fejlődést, de nem veszélyezteti a Kommunista Párt hatalmát.”[permalink]

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.