Forrás: NOL

Sz. K., 2005. augusztus 16. 00:00

Angyali türelemmel válaszolgató rabbiKép: Kovalovszky Dániel EU- és eü-sátrak sorakoznak a Civil Szigeten. Ez így egy kicsit túlzás, mert ezeken kívül van még például vállalkozássegítő, jogismereti, valamint a munkanélküliséggel, a divattal, az egyházakkal, az erőszakkal, a kisebbségekkel és homoszexua- litással foglalkozó, sőt a fegyverkereskedelem ellen szóló sátor is.

Vidó Andreának és csapatának az idén is 350 pályázó szervezet közül kellett kiválasztania a száz „nyertest”. Kritérium, hogy a szervezetek ne terjesszenek káros ideológiát, politikamentesek legyenek, és aktív programot hozzanak, tehát ne csak kérdőíveket töltessenek ki.

Bár a szigetezők állítólag meglehetősen tájékozottak sok témakörben, nem árt némi helyben szerezhető pluszinformáció. Sokakat az motivál, hogy bizonyos helyszíneken ajándékot is lehet kapni, és biztosan nagyon vonzó egy csomag reklám papír zsebkendő vagy egy Oscar-díjat formázó, fröccsöntött kulcstartó, esetleg az a mobiltartó, amit a sürgősségi fogamzásgátlás sátránál nyerhetünk.

A krisnások területén ebben az évben is sokan megfordulnak, ami érthető, hiszen itt ingyen adják az ételt. Nemcsak a totón nyerhető nosztalgia-képeslapért, retrokártyanaptárért érdemes megnézni az 1956-os Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum Ez a divat című kiállítását, amely a hatvanas évek módiját csalogatta elő. Láthatók korabeli újságcikkek, hirdetések és fotómásolatok a múzeum történeti fényképtárából.

A borító és saját előítéletei mögé nézhet, aki belép az Élő Könyvtárba. Itt nem a Nagy Könyv show-járól van szó, hanem igazi „beszélő könyvekről”. Előítéleteinket sárga pólós hölgyek és urak képviselik, akiket – olvasójegyünkkel – egyórás beszélgetésre kölcsönözhetünk. A témák: vallások, rendőrök, politikusok, BKV-ellenőrök, melegek, alkoholisták, drogosok, egykori bűnözők. Amikor én beiratkoztam, már csak az alkoholista férfi és az alkoholista nő című „kötetek” közül válogathattam.

Civil érzés – nem csak konszolidált külsejű Sziget-látogatóknak

A civil roma sátornál napközben a beszélgetések mellett koncert várja az arra tévedőket, este pedig a roma karaoke az önjelölt énekeseket. A filmrajongókat a Szotyi moziba invitálják, a még józan, de mondjuk unatkozó érdeklődőket – és a józanodókat is – pedig különböző kézműves-foglalkozásokra. Lehet batikolni, szőni, üveget festeni, valamint agyagozni. Máshol jógázni, pingpongozni, sörösrekeszt mászni, élőtársasozni, földrengés-szimulálást kipróbálni.

Persze akad itt hely a lelki szennyes kiteregetésre is, a drogok és az alkohol hatásának megismerésére. Már évek óta kedvelt szolgáltatás a rabbi tanácsadása (10 forintért). Nemcsak konszolidált külsejű fiatalok látogatják az angyali türelemmel válaszolgató huszonéves rabbikat, hanem a szigetre „alakított” figurák is. A zsidó sátorhoz érdemes este is elmenni – megnézni a táncolókat. Netán el is vegyülni közöttük.

Kedd délután a Civil Színpadon a Megtartani vagy elengedni, a szerelmi láz utáni perspektívákról lehet például beszélgetni pszichológussal-pszichiáterrel-szociológussal. Aztán szó lesz a munkavállalásról, szkizo-fréniáról, a pszichiáter és betege kapcsolatáról, koncertezik a Malagasy és az Ando Drom. A Zöld Udvar Fair Trade Teázójának témája a párkapcsolat, a szex, a szeretet, a gyűlölet, és mint mindennapi program: az ökológiailábnyom-mérés, jóga és tajcsi.

Ami első látásra kicsit furcsa: mit keres a Szigeten az Országgyűlés. Fesztiválváltozata egyébként azt mutatná be, mi történik a Parlamentben. (Az arra járók véleménye szerint ott, a Kossuth téren nagyban ugyanaz, mint itt, kint a Szigeten: sárdobálás.) A szervezők szerint a Szigeten egyébként szó sincs komoly politizálásról, csak szakmai vita engedélyezett. Ráadásul, ha egy-egy törvényjavaslatról szó esik, mind a négy parlamenti párt képviselője odaül ahhoz a bizonyos kerekasztalhoz.

A Fővárosi Bíróságot is képviselik a civilnél bírák, titkárok, fogalmazók. Soha vissza nem térő alkalom, hogy akár Hófehérke, akár a gonosz mostoha, Jancsi, Juliska, esetleg a boszorkány bőrében pereskedjünk egy-egy mese-esetjátékban.

Comments are closed.