Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. augusztus 15. 00:00

Irán eltökélten folytatja atomprogramját, amely a nyugati hatalmak szerint biztonsági kockázatot jelent.

Egy magas rangú iráni vezető vasárnap urándúsítási terveiről szóló tárgyalásokra szólította fel az Európai Uniót, és közölte, hogy Teherán soha nem függeszti fel az urán-oxid átalakítását gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá. Irán a múlt héten elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség határozatát, amely felszólította: állítsa le az uránátalakítást az ország középső részén található iszfaháni üzemben. Az átalakítás az urándúsítást megelőző folyamat, ez utóbbihoz Teherán a Nátánban épített üzembe telepített centrifugákat. „Az iszfaháni kérdésen már túl vagyunk. Ami a tárgyalóasztalon maradt, az a Nátánról szóló vita” – közölte Mohammed Szaidi, az iráni atomenergia-ügynökség helyettes vezetője.

„Végleges terveink vannak Nátánra vonatkozóan a közeli jövőben” – mondta Szaidi, de határidőt nem közölt. Hamid Reza Aszefi, az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap közölte: Irán nem állítja le az iszfaháni üzemben folyó uránfeldolgozást. „Az iszfaháni munkálatok nem állnak le ismét bizalomépítési céllal” – közölte a szóvivő, arra utalva, hogy Irán tavaly az Európai Unióval történt megállapodás keretében felfüggesztette nukleáris tevékenységét.

Aszefi sajtótájékoztatóján közölte: Irán még nem döntött a nátáni urándúsítás újrakezdéséről. Mint mondta, „erre a döntésre nagy hatással lesz Európa magatartása”. Az EU nevében tárgyaló Nagy-Britannia, Németország és Franciaország arra próbálta meg rábírni Iránt, hogy kereskedelmi együttműködési megállapodások fejében végleg állítsa le az urándúsítást, amely atomfegyver előállítására is alkalmas.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyvert kíván előállítani, Teherán viszont kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Mint az atomsorompó-egyezményt aláíró országnak, Iránnak joga van atomreaktorai számára dúsított uránt előállítani.

Az iráni lépésekre adandó válaszról faggatta az izraeli televízió George W. Busht. Az amerikai elnöki texasi farmján adott interjújában azt mondta: minden lehetőséggel számolni kell. Az elnököt megkérdezték, ebbe beleérti-e az erő alkalmazását Teherán ellen. „Minden elnök számára az erő alkalmazása az utolsó lehetőség. De tudják, hogy éltünk ezzel országunk biztonságának védelmében.” Bush a Reuters szerint világossá tette, hogy még bízik a diplomáciai megoldásban, s utalt arra, hogy Németország, Nagy-Britannia és Franciaország vezetik az Iránnal folyó tárgyalásokat. A múlt héten Washington hivatalosan utalt arra, hogy kész több időt adni az iráni atomprogram felfüggesztéséről folyó tárgyalásoknak. Erre is utalt Bush, amikor az izraeli állami tévének adott nyilatkozatában a diplomáciai erőfeszítések fontosságáról beszélt.

A megfigyelők utalnak az Iránnal kapcsolatos amerikai kommunikáció kettősségére. Az elnök korábban már érzékeltette, hogy az USA nem zárja ki, hogy katonai csapást mérjen Iránra, amennyiben veszélyesen közel jut az atomfegyver birtoklásához. Amerikai hivatalos személyek viszont médiaspekulációnak mondták azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok még az idén megtámadná Iránt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség még a múlt héten felszólította Teheránt: hagyjon fel az „érzékeny nukleáris munkálatokkal”. Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerint a nyugati hatalmak akkor tehetnek újabb lépéseket, amikor szeptember 3-án Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója megteszi jelentését az ENSZ BT-nek. Szankciókat a világszervezet rendelheti el.

Comments are closed.