Forrás: NOL

Zalán Eszter, 2005. augusztus 15. 00:00

Kiköltöznek a telepesek a Gázai övezetben lévő NetzarinbólKép: REUTERS – Dan Balilty Idegesen ébredt tegnap Gus Katif, a Gázai övezet legnagyobb zsidó településtömbje. Hajnalban Kfar Darom településről egy izraeli tank a közeli Dir El-Balah palesztin menekülttáborból érkező lövések felé tüzelt, de egy izraeli katonaszállító gépkocsit is eltalált, amelyben hatan megsérültek. Kfar Darom viszonylag elszigetelt település, a palesztin területekbe ékelődve. Morag és Netzarim településekkel együtt a szélsőségesek búvóhelyének tartják. A közeli palesztin menekülttáborból érkező gyakori lövések miatt a Kfar Daromba vezető út mellett buldózerek kis dombot emeltek, hogy az felfogja a golyókat. A tankok őrzik a kereszteződéseket.

Kfar Darom a többi településhez képest is jobban védett, nehezebb bejutni. Izraeli kísérőnknek köszönhetően mégis sikerült. A településen minden magaslaton őrtorony épült. Az elmúlt napokban igazi sátorváros bukkant ki itt a földből: a támogatók, ellenállók ide gyűltek össze. Itt lehet számítani komoly ellenszegülésre a hadsereggel szemben. Meg nem erősített hírek szerint a YESHA – a telepesek szervezete – palesztinoknak fizet, hogy a kerítésen segítsék átcsempészni a szomszédból a tüntetni kívánó zsidókat Kfar Daromba – legalábbis ez a hír járja a telepesek között.

Tegnaptól érkezhetően megcsappant Gus Katif lakóinak élettere. És ez a tér a következő napokban egészen minimálisra csökken. Tegnap már nem volt internetszolgáltatás, szerdától a mobilok sem fognak működni. Mától lezárják a benzinkutakat, így tegnap sorban álltak azok, akik még itt maradnak. Mostantól minden utat meg kell gondolni – lesz-e elég benzin hazajutni? Csak kártyával lehetett fizetni a kútnál, a készpénz már nem volt jó. A zöldséges elajándékozta portékáját. Szerdától a kábelszolgáltatás is megszűnik, televízió sem lesz. Tegnap a legtöbb újságírónak el kellett hagynia az övezetet. Mától mindenki csak a saját telepén tartózkodhat. Az utakon kamionsorok: az itt maradó családtagok felpakoltak. Sokan sírnak otthon, a dacosságot tegnapra némileg megtörte a kivonulás valósága. – Először utasított el a szomszéd – mondja vendéglátóm, Haim, amikor internetezni akartunk bekéredzkedni – sikertelenül. Ma bevonul a katonaság a telepekre, és felszólítják az itt maradókat, hogy 48 órán belül távozzanak. Szerdán erőszakkal viszik ki azt, aki még itt maradt.

Tegnap éjjel ünnepélyes körülmények között lezárták a Kisszufin-átkelőt, amely Gus Katifot köti össze a világgal. Ez mostantól a határ. Az eddigi beáramlott tüntetők és az itt maradt lakosok azt tervezik, eltorlaszolják a Kisszufinból a településtömb felé vezető utat.

Az utolsó út – mondják -, a Gus Katif-i temetőben azonban tegnap különleges búcsút tartottak. Negyven-ötven ember gyűlt össze az apró temetőnél a déli forróságban, hogy imádkozzanak a halottak második útja előtt. Az ima szavain túl halk sírdogálást lehetett hallani. Gus Katif temetője 1986-ban jött létre, 48 sír található benne. Van itt olyan, aki betegségben hunyt el vagy idős volt már, de a legtöbben a nagy Izrael eszméjének és földjének védelmében haltak meg. Kfar Darom rabbiját 1992-ben gyilkolta meg egy palesztin merénylő, egy 23 éves katona Libanonban halt meg l997-ben – mind itt nyugodtak ez idáig. Egy férfi direkt idehozatta apja maradványait Franciaországból, hogy anyja mellett fekhessen. Most mindkét szülőjét „magával kell vinnie”. A hadsereg ígérete szerint a halaha, a zsidó hagyomány szerint fognak eljárni, amikor kiveszik a holtakat a Gázai övezet földjéből.

Comments are closed.