Forrás: Híradó

A The New York Times cikke szerint a bibliai Izrael területét már nem lehet mai zsidókkal betelepíteni

A Gáza-övezetből történő izraeli kivonulás kudarc a cionisták számára, már nem teljesíthető be a „nagy Izrael” álma, a bibliai Izrael területét nem lehet mai zsidókkal betelepíteni – írta a The New York Times vasárnap.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki közreműködött a gázai zsidó települések létrehozásában, ápolta és védte őket, azzal, hogy a kivonulásról döntött, elfogadta azt, ami nyilvánvaló. Nem hiba történt, ez kudarc: nem érkezett elegendő zsidó a történelmi hazába.

„Ideológiai értelemben csalódtunk. Egy „tiszta cionista” csalódott kell, hogy legyen, mivel a cionizmus azt jelenti, hogy a világon élő zsidók csomagolnak és Izraelbe költöznek. Legtöbbjük nem tette” – nyilatkozott a lapnak Arye Merkel, Izrael New York-i főkonzulja.

A világ zsidó népességének nagyobb része nem csatlakozott azon testvéreihez, akik „hazautaztak”, hogy Izraelben élhessenek. A világ mintegy 13-14 milliós zsidóságából lényegében egy kisebbség, 5,26 millió választotta otthonául Izraelt, és a bevándorlás forrásai mára lényegében elapadtak. Tavaly minden korábbinál kevesebb, 21 ezer zsidó telepedett le Izraelben. Több mint fél évszázaddal Izrael Állam megalakulása után több zsidó él az Egyesült Államokban, mint Izraelben.

A The Washington Post szerint a küszöbön álló gázai kivonulás nemcsak Izraelnek és a palesztinoknak, hanem Washington számára is próbatétel. Az Egyesült Államok a pártatlan közel-keleti béketeremtő szerepét veszítheti el, ha Saron a kivonulást nem a tartós béke felé teendő első lépésnek tekinti, és annak levezénylése után meghatározatlan időre befagyasztja a tárgyalásokat a palesztinokkal.

Az amerikai kormány úgy tud kiutat találni a zsákutcából a térség legtartósabb viszályában, hogy rábírja a feleket: szorosan egyeztessenek a kivonás utáni biztonsági intézkedésekről, a határátkelésekről, az áruk és emberek mozgásáról – írta a lap.

TheNewYorkTimes/TheWashingtonPost/MTI/hirado.hu

Comments are closed.