Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 13. 00:00

Henry Kissinger: Még nincs kiút Irakból

Lehetetlen az amerikai csapatkivonás Irakból, amíg a harcok tartanak, ez végzetes következményekkel járna az egész Közel-Keletre, de a „globális rendszerre” nézve is – írta Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a The Washington Post pénteki számában megjelent cikkében. Szerinte csak olyan kivonulási stratégia képzelhető el, amely a felkelés elfojtására épül. Más kiút nincsen. A patthelyzet nem engedhető meg – írta Kissinger. (MTI)

A pápa ellátogat a kölni zsinagógába

XVI. Benedek pápa a keresztények és zsidók közti megértés előmozdítása jegyében ellátogat a kölni zsinagógába is, amikor részt vesz majd a Rajna-parti városban a katolikus ifjúsági világtalálkozón. Ő lesz az első a pápák sorában, aki felkeres egy németföldön épült zsinagógát. Eddig csak egyszer történt meg, hogy katolikus egyházfő ellátogatott egy zsidó imaházba: a mostani pápa elődje, II. János Pál járt 1986-ban a római Nagy Zsinagógában. A szentatya augusztus 19-én lép be a kölni zsinagóga kapuján, hogy a helyi zsidó közösség meghívására részt vegyen ott egy ünnepségen. (MTI)

Megemlékezések a Kurszk tragédiájáról

A Kurszk atom-tengeralattjáró elsüllyedésének ötödik évfordulóján Oroszország-szerte megemlékezéseket tartottak pénteken. Az orosz haditengerészet minden flottájánál, valamint minden katonai körzetben gyászceremóniát tartottak, a hajókon és tengeralattjárókon félárbocra eresztették a zászlókat. A katasztrófa bekövetkeztének pillanatában, moszkvai idő szerint 11 óra 32 perckor egyperces csenddel emlékeztek meg a Kurszk 118 fős legénységéről. (MTI)

Szerbiának ajánl katonai együttműködést az USA

Az Egyesült Államok két katonai együttműködési megállapodást ajánlott Szerbiának. Az első, a biztonsági és együttműködési egyezmény két programot tartalmaz: egy katonai kiképzésit és egy hadsereg-finanszírozásit. A második megállapodás a Szerbia-Montenegróban tartózkodó amerikai katonák életkörülményeit szabályozza, a vám- és adószabályoktól kezdve addig, hogy milyen bíróság illetékes eljárni az ügyükben, ha törvénysértést követnek el. Ahhoz hogy Szerbia-Montenegró bekapcsolódhasson a Partnerség a békéért programba, ki kell adnia a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökért körözött Ratko Mladics boszniai szerb tábornokot. (MTI)

Comments are closed.