Forrás: Népszava

Egy tonna robbanószerrel megrakott gyorsnaszádot tervezett állítólag nekivezetni egy izraeli turistákat szállító tengerjáró hajónak az a szír férfi, akit a múlt héten fogtak el Törökországban, és az al-Kaida terrorhálózathoz való tartozás gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellene – közölte egy neve elhallgatását kérő török rendőrségi tisztségviselő. A 32 éves Luai Szakrát múlt szombaton fogták el, és csütörtökön indítottak ellene bűnvádi eljárást. A rendőrség egyik közleménye szerint Szakra fontos pozíciót tölt be az al-Kaidában.

Az izraeli terrorelhárító központ állásfoglalása szerint nagymértékben csökkent Törökország földközi-tengeri partvidékén az izraeli turistákra leselkedő terrorveszély, ezért nincs már oka annak, hogy az izraeli turisták kerüljék a körükben egyébként igen népszerű festői vidéket.

Kilenc tádzsikisztáni szélsőségest – a betiltott Iszlám Felszabadítás Pártja tagjait – ítéltek el államellenes felforgató cselekmények miatt pénteken Dusanbéban. A tádzsik főváros bíróságának közlése szerint a vádlottak háromtól 13 évig terjedő börtönbüntetést kaptak, mert államellenes tevékenységre, a tádzsik állam megdöntésére, a világi törvények elutasítására és iszlám kalifátus létrehozására – a közép-ázsiai köztársaságok területén – szólítottak fel.

Kémgyanús személyeket fejeztek le az afganisztáni tálibok. Egy magas rangú afgán rendőrtiszt pénteki közlése szerint két férfit, köztük egy rendőrt csütörtökön raboltak el és fejeztek le a dél-keleti Helmand tartományban. Abdul Latif Hakimi, a tálibok szóvivője megerősítette az esetet, és azt állította, hogy a két kivégzett amerikai kém volt. Ugyanez a sors jutott két másik afgánnak a szomszédos Zabul tartományban.

Szabadlábra helyezték alig egynapos őrizet után Omar Bakri sejket, a nagy-britanniai muzulmánok legszókimondóbb hitszónokát pénteken a libanoni hatóságok. Bakritól a brit hatóságok éppen pénteken vonták meg tartózkodási engedélyét, kitiltva az Egyesült Királyságból az immár csaknem húsz éve ott élő, libanoni állampolgárságú, szíriai származású férfit

A brit sajtó pénteken arról is beszámolt, hogy muszlim szélsőségesek nagy-britanniai „agymosó táborokba” toboroztak fiatalokat, s több esetet is felsorolt, amikor is a szülők, a mérsékelt iszlám képviselői megakadályozták az el-Muhadzsírun agitátorainak tevékenységét.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) meg nem erősített értesülése szerint terroristák merényletet készítenek elő a szeptember 11-i évforduló környékén New York, Los Angeles és Chicago ellen – jelentették helyi idő szerint csütörtökön amerikai hírportálok.

MTI-információ

Comments are closed.