Forrás: NOL

MTI, 2005. augusztus 13. 00:00

Abdel-Aziz Hakim befolyásos iraki síita vezető csütörtökön autonóm régió létrehozását szorgalmazta Irak középső és déli részén, a térségben lévő települések lakosai közötti síita többségre való tekintettel.

Az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője, aki a választásokon győztes síiták listáját vezette a január 30-i iraki parlamenti választásokon, meglepetést keltett: most először hangoztatta egy közép- és dél-iraki síita autonóm tartomány létrehozásának szükségességét.

A síita vezető szerint az ország politikai egyensúlyának fenntartása érdekében autonóm térségeket kell létrehozni, amennyiben az alkotmány ezt megengedi. Az iraki alkotmány szövegezése – és a vele kapcsolatos, kemény politikai alkudozás – most zajlik. Eddig az iraki síita vezetők a centralizált berendezkedést támogatták az ország északi részében autonóm tartománnyal rendelkező és a föderális államberendezkedés elvét védelmező kurdokkal szemben – jelentette az MTI.

Iraki szunnita mozlim papok tegnap arra szólították föl híveiket, szavazzák le, utasítsák el a jelenleg készülő iraki alkotmányt, ha annak népszavazásra bocsátott szövegéből egy föderális Irak képe rajzolódna ki.

Úgy tűnik, az iraki szunnitákat képviselő három legjelentősebb politikai tömörülés egységes álláspontot foglal el: mindegyik a három napon belül közzéteendő alkotmány elfogadásáról határozó – az elképzelés szerint október 15-én megrendezendő – népszavazáson való részvételre s az alaptörvény elvetésére hívta fel követőit.

– A föderalizmus összeesküvés Irak feldarabolására – jelentette ki tegnap Mehdi asz-Szumajdi, az iraki szunniták első számú vallási testületének, az ulematanácsnak az egyik tagja. Hozzátette: – Elfogadtuk, hogy kurd testvéreinknek megvan a maguk egységes régiója Irakon belül, abba azonban nem egyezünk bele, hogy az országot kerületekre osszák föl, hiszen ez az, amit a zsidók és ellenségeink akarnak.

Az érvényes szabályozás értelmében megbukik az alaptörvény, ha a támogatók aránya legalább három tartományban nem éri el a kétharmadot. A szunniták Irak négy tartományában vannak többségben: el-Anbárban, Szaláheddinben, Ninivében és Dijálában.

Comments are closed.