Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 13. 00:00

A szerda esti tel-avivi tüntetésen a gázai kivonulást ellenzők azt ígérték, hogy augusztus 17-én (a még bent maradtak kitelepítésének első napján) a zsidó településekhez legközelebb lévő Kisszufin bejáratához vonulnak, és ott próbálják elállni a hadsereg útját.

– Tényleg megteszik? – kérdeztem a Kisszufin ellenőrző ponthoz közeledve egy lányt, aki éppen Gus Katif – a legnagyobb zsidó településtömb az övezetben – felé tartott. – Persze! – vágja rá a 19 éves lány, aki ott volt a tel-avivi tüntetésen, tegnap meg a mi kocsinkban csempészte be magát Gus Katifba. Telepes vendéglátónk fia lazán békés szombatot kívánt a katona gyerekeknek, mikor áthaladtunk az ellenőrző ponton. A Gázai övezetben ugyanis nemcsak a legdörzsöltebb katonák, hanem újoncok is szolgálnak. Gyerekképpel, vállukon súlyos fegyverrel, homoktól koszos izzadt arccal állnak sorban a benzinkútnál üdítőért. Magabiztosak. A tévéhíradó szerint százezren voltak a tel-avivi tüntetésen. – Úgyis hazudnak, többen voltak – mondják a háziak. A média baloldali, és nem akarják, hogy az ország azt higygye, a telepeseknek van támogatottságuk – állítják kategorikusan. A tévé még működik a Klein-házban. De más nem sok minden.

A hattagú család tegnap hajnalra várta a teherautót. Mindent összepakoltak. A magyar származású családapa, Haim még a maga ültette fákat is megpróbálta megmenteni: kiásni. Amikor visszatér a házba, ömlik róla a víz. – Nem bírok többet kivenni, menjenek a fenébe! – böki ki. Először látom elkeseredettnek.

A szomszédban hatalmas lyukak, onnan is hiányoznak a fák. A szemközti házról eladták a cserepeket. A Klein család holmijáért végül is nem jött teherautó, a vállalkozó nem válaszolt a telefonokra. Haim fiának – aki szintén katona, csak eltávon van – a parancsnoka fogja megoldani a szállítást, de csak vasárnap.

Tegnap reggel kisebb zavar keletkezett a Gus Katif-i melegház-tulajdonosok között. A Világbank ugyanis megvásárol 4000 x 1000 négyzetméter területnyi Gus Katif-i melegházat. Ezer négyzetméterenként 4000 dollárt fizetnek. Ám állítólag 10 százalékkal több földet jelentettek be eddig a tulajdonosok, így most a Világbank kérésére újra nyilatkozatot kellett kitölteni tegnap, mekkora melegházzal rendelkeznek valójában.

Az első részletet vasárnapra ígérte a Világbank, de úgy látszik, hiba került a rendszerbe, vagy valamelyik oldal csúsztat. Adminisztrációs hercehurca, várakozás a megbízhatatlan szállítókra, viták – a kivonulás a mindennapi gondok praktikus megoldására egyszerűsödött.

Tegnap nagy bevásárlást tartottak a Gus Katif-i telepesek. Készülődtek a hosszúnak tűnő várakozással a kitelepítésig, és felkészülnek az utolsó hivatalos szombatra az övezetben.

Comments are closed.