Forrás: Népszava

Bűnvádi eljárást indítottak Törökországban két szír személy ellen az al-Kaida terrorhálózathoz való tartozás gyanújával. Egyikük saját bevallása szerint izraeli hajók megtámadását tervezte – jelentette be csütörtökön a török média, illetve egy ügyvéd.

Egyikük állítólag közvetített az al-Kaida és azok között a török szélsőségesek között, akik 2003-ban elkövették a két isztambuli zsinagóga, a brit konzulátus és a HSCB brit bank elleni pokolgépes merényletet, és ő segített nekik elmenekülni az országból. A négy merényletnek összesen hatvan halálos áldozata volt – jelentette az Anadolu Ajansi török hírügynökség.

E közlés szerint az illetőket már szombaton elfogták, és időközben ki is hallgatták. Egyikük a 32 éves Luai Szakra. Mint bírósági okmányokból kiderül, a délkelet-törökországi Diyarbakir városában fogták el, és hamis igazolványokat találtak nála. Csütörtökön Isztambulban már bíró elé is vezették. A bíróság épületének ablakából lekiabálta újságíróknak, hogy igenis támadást tervezett izraeli turistahajók ellen, amelyek kikötnek Törökország földközi-tengeri partvidékén.

„Nem sajnálok semmit. Izraeli hajókat támadtam volna meg a nyílt tengeren. Egytonnás pokolgépet készítettem elő. Egyetlen egy töröknek sem esett volna bántódása, kizárólag az izraelieknek. Ha jönnek, barátaim fogják megtámadni őket” – kiabálta. Kísérői ekkor visszarántották az ablakból, amit később be is zártak.

A másik gyanúsított a 21 éves Hamed Obiszi. A török hírügynökség jelentése szerint Antalyában vették őrizetbe, szintén hamis papírokkal, és már szerdán eljárást indítottak ellene ugyanazzal a gyanúval.

Az utóbbi napokban öt, Törökországba tartó izraeli utasszállító hajót irányítottak át Ciprusra azon hírszerzési értesülések miatt, amelyek szerint terrortámadás fenyegeti az ilyen hajókat.

Kurd lázadókkal vívott harcban elesett két török katona, négy pedig sérüléseket szenvedett a kelet-törökországi Tunceli város térségében. Ott, egy Anafatma nevű falunál terroristák egy csoportja lesből megtámadott egy katonai gépjárművet. Bár a török jelentés nem említi név szerint, a rajtaütésben részt vevő terroristák nyilvánvalóan a Tunceli térségében is tevékenykedő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai voltak. A PKK-támadás után a török katonaság helikopterek támogatásával megkezdte a terroristák üldözését.

MTI-információ

Képalá:

Luai Szakra, immár ártalmatlanítva Fotó: Reuters

Comments are closed.