Forrás: NOL

MTI, 2005. augusztus 12. 00:00

Luai Szakra kikiabál a börtönbőlKép: REUTERS Bűnvádi eljárást indítottak Törökországban két szír személy ellen az al-Kaida terrorhálózathoz való tartozás gyanújával.

Egyikük saját bevallása szerint izraeli hajók megtámadását tervezte. Emellett állítólag közvetített az al-Kaida és azok között a török szélsőségesek között, akik 2003-ban elkövették a két isztambuli zsinagóga, a brit konzulátus és a HSCB brit bank elleni pokolgépes merényletet, és segített nekik elmenekülni az országból. A négy merényletnek összesen hatvan halálos áldozata volt.

Az illetőt már szombaton elfogták, ki is hallgatták. Ezt megelőzően a török rendőrség cáfolta azt a hírt, amely szerint szétvertek egy al-Kaida-sejtet. A hír biztonsági körök kiszivárogtatásaira hivatkozva jelent meg, és azt tartalmazta, hogy a sejt tagjai izraeli turistahajók ellen merényleteket terveztek, és tíz feltételezett iszlám terroristát már őrizetbe is vettek. A 2003-as merényletek ügyében született vádirat szerint is a vád alá helyezettek azt vallották, hogy eredetileg izraeli hajókat akartak megtámadni.

A szombaton őrizetbe vett két szír közül az egyik a 32 éves Luai Szakra. Mint bírósági okmányokból kiderül, a délkelet-törökországi Diyarbakir városában fogták el, és hamis igazolványokat találtak nála. Csütörtökön Isztambulban már bíró elé is vezették. A bíróság épületének ablakából lekiabálta az újságíróknak, hogy igenis támadást tervezett izraeli turistahajók ellen, amelyek kikötnek Törökország földközi-tengeri partvidékén. – Nem sajnálok semmit. Izraeli hajókat támadtam volna meg a nyílt tengeren. Egytonnás pokolgépet készítettem elő. Egyetlenegy töröknek sem esett volna bántódása, kizárólag az izraelieknek. Ha jönnek, barátaim fogják megtámadni őket – kiabálta. Kísérői ekkor visszarántották az ablakból. Hírügynökségek megjegyzik, hogy törökül kiabált arab kiejtéssel.

A másik gyanúsított a 21 éves Hamed Obiszi. Antalyában vették őrizetbe.

A libanoni hatóságok őrizetbe vették csütörtökön Omar Bakri sejket, a nagy-britanniai muzulmánok legszókimondóbb hitszónokát. Tony Blair brit miniszterelnök múlt pénteken ismertette azokat a terrorellenes intézkedéseket, amelyek célja a szélsőségesek elhallgattatása vagy kitoloncolása akár az alapvető emberi jogok megsértése árán is. Azóta találgatások keringenek arról, hogy Bakri, a tavaly betiltott, londoni székhelyű el-Muhadzsírun szélsőséges iszlám szervezet szellemi vezetője és más radikális személyek ellen hazaárulás gyanújával eljárást indítanak.

Bakri Szíriában született, majd Libanonban élt, húsz éve pedig Nagy-Britanniában. (MTI)

Comments are closed.