Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 12. 17:46

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet pénteken közölte, hogy a gázai övezeti izraeli kivonulás után sem teszi le a fegyvert.

„Ez a hadsereg továbbra is megvédi a hazát, amíg csak egy talpalatnyi megszállt terület marad Palesztinában” – jelentette ki Mahmúd Zahar, a szervezet egyik vezetője az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak, a Hamász fegyveres szárnyának hadgyakorlatán.

Az Izrael elpusztítására felesküdött Hamász világossá tette: nem tágít attól a céljától, hogy palesztin államot hozzon létre, amely nemcsak a Gázai övezetet és Ciszjordániát, hanem a mai Izrael területét is magában foglalná. „Megrajzoljuk Palesztina térképét, amely a tengertől a (Jordán) folyóig, Libanontól Egyiptomig húzódik” – mondta Zahar ezer fegyveres előtt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán ismét megerősítette az „egyetlen legitim fegyver” elvét, miszerint a néhány napon belül kezdődő izraeli kivonulás után nem maradhat fegyver más kézben, csak a Palesztin Hatóság hadserege kezében. Zahar pénteken bűntettnek minősítette ezt a kijelentetést.

A palesztin felkelés, az intifáda öt éve alatt az izraeli célpontok elleni támadások többsége mögött álló Hamász mindeddig nagyrészt betartotta a palesztin és az izraeli vezetés között született februári fegyvernyugvási megállapodást. Zahar azonban pénteken jelezte, hogy Izraeltől teszik függővé, betartják-e a fegyverszünetet. „Ha most nyugalom van, az nem jelenti, hogy örökre így marad” – mondta.

Izrael kemény válaszcsapást helyezett kilátásba arra az esetre, ha a kivonulás alatt vagy után fegyveres támadások érik.

(forrás: MTI)

Comments are closed.