Forrás: NOL

Serfőző Melinda, 2005. augusztus 12. 00:00

Idén is lesz Zsidó Nyári Fesztivál: a nyolcadszor megrendezett eseménysorozat ebben az évben is több érdekes kulturális programot kínál Budapesten és több vidéki városban augusztus 28. és szeptember 5. között.

A fesztivált azért hívta életre 1998-ban a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ, hogy a zsidó kultúrát minél több emberrel megismertessék. Az első évben négyezren látogattak ki a programokra, tavaly már százezren, erre az évre pedig ennél is több érdeklődőre számítanak.

A nyitó program a zsinagógában 28-án este megrendezendő kántorkoncert lesz. A holokauszt 60. évfordulójára 27-én este az Emanuel Emlékparkban elhangzó Pilinszky János-művel, a KZ Oratóriummal, illetve Hárs Viktor Szögesdrót gyermek című zeneművével emlékeznek.

A fesztivál egyik különlegessége lesz a jiddis nyelven a Belvárosi Színházban előadott darab, a Marienbad, amelynek női főszerepét az a Maia Morgenstern játssza, aki Mel Gibson A Passió című filmjében Máriát alakította. Szintén érdekesnek ígérkezik a Budapest Klezmer Band és a Muzsikás Együttes, valamint Sebestyén Márta közös koncertje vagy a Gödör Klubban Élet-képek címmel megrendezendő fotókiállítás, amelyen lapunk két munkatársa, Domaniczky Tivadar és Kovalovszky Dániel fotóesszéi láthatók.

Idén első alkalommal rendeznek izraeli gasztronómiai napokat: a vásárcsarnokban szeptember első két napján a zsidó konyhával ismerkedhetnek az érdeklődők.

A fesztiválnak most már évek óta kísérőrendezvénye a zsidó könyvnapok, amelyet ezúttal a Gödör Klubban tartanak. A már szintén hagyományos zsidó filmnapokon idén az Örökmozgóban Efrájim Kishont-, az Odeon-Lloyd moziban pedig Ráday Imre-filmeket vetítenek. A fesztivál részletes programja a www.jewisfestival.hu oldalon olvasható.

Comments are closed.