Forrás: NOL

Kiküldött tudósítónk jelenti a Gázai övezetből

Zalán Eszter, 2005. augusztus 12. 02:00

A narancs a divat Izraelben. A Gázai övezetből való kivonulás színe fedi be Jeruzsálemet és az övezet legnagyobb zsidó településtömbjét, Gus Katifot. Szerda este több tízezren gyűltek össze Jeruzsálem óvárosában, hogy együtt imádkozzanak. Isteni beavatkozást várnak a kivonulás ellen – már csak ez az eszköz maradt Saron izraeli miniszterelnök tervének megakadályozására. Az imádkozók Saron lemondását követelték.

Az óvárosban hömpölygött a tömeg: vallásos nacionalisták és ultraortodoxok együtt próbáltak meg eljutni a Siratófal előtti térre. Több utcát is lezárt a rendőrség a tömeg irányíthatósága érdekében, így csak a feketébe öltözött ultraortodoxokat követve – akik az óváros minden zegzugát ismerik – lehetett eljutni a térre több ezer ember szorítása közé. Az imádkozó emberek között bőven volt telepescsalád is, akik ezért utaztak fel Jeruzsálembe babakocsival, előre csomagolt vacsorával, fegyverrel a vállukon. Aki nem jutott be a térre, a környező utcákban a Siratófal felé fordulva imádkozott, hogy elkerülhető legyen az augusztus 17-re tervezett kivonulás. Ez volt az utolsó előtti, csodáért való kiáltás a kivonulást ellenzők részéről. Tegnap este Tel-Avivban, a Rabin téren még egyszer felvonultak a tüntetők. A meggyilkolt Rabin miniszterelnök szobrát külön védték az esetleges szélsőséges támadásoktól.

Ha Izrael nem fáradt bele eddig a palesztinokkal való harcba, az elszakadási terv kifárasztotta. Mindenki erről beszél, mégis valahogy kerülik a témát. A Kisszufim bejáratánál a Gázai övezetbe való belépésnél – amely Izrael új határa lesz jövő szerdától – négy ellenőrzőpont is van. Ám a katonák nem erőltetik meg magukat. Gan Or településről származó vendéglátómat csak átlegyintik a belépéskor. Autónkat senki sem ellenőrzi. Az út mellett már felsorakozott egy tankezred, ha esetleg be kellene menni. Nagy a forgalom az övezet felé, kamionok, az új amerikai terepjáró, a Hammer, konténerkocsik bútorokkal és emlékekkel, mobil házak jönnek ki-be.

Tegnap este Tel-Avivban ötvenezer zsidó nacionalista tüntetett a Gázai övezet kiürítése ellen

Hajim Klein háza döbbenetesen máshogy fest, mint három hónappal ezelőtt. A szekrények szétszerelve, a székek becsomagolva, ruhák dobozokban. A kellemes családi ház most egy raktárra emlékeztet. Ma jönnek a teherautók elszállítani a bútorokat. A szomszéd már elment. Szellemházak mindenfelé. Kleinék végig maradnak. Sem ő, sem a maradni akarók többsége nem tudja, hol alszik majd kitelepítése napján. Vagy ahogy Klein mondja: „Kidobnak minket.” Szomorúság és kényszerű beletörődés a levegőben Gus Katifban.

A rekkenő hőségben tegnap délután emberláncot alkottak több település között Gus Katifban. Mindenki narancsban, a legtöbbjük tizenéves fiatal. Mikor megkérdezem, kiderül: java részük nem is itt lakik, hanem különböző úton-módon csempészték be magukat az övezetbe. Támogatni, segíteni, pakolni, bébiszittelni jöttünk – mondja az egyik lány.

Egy tévéreklámban két háromszögre esett Dávid-csillag van az izraeli lobogón. Mindenki egy megosztott Izraelről beszél. Pedig a kivonulás után is együtt kell élniük. De olyan messzire senki sem gondolkodik előre.

Comments are closed.