Forrás: Híradó

Az izraeli telepesek nagy része kész arra, hogy akár erőszakkal is megakadályozza a kiürítést

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Mintegy százezren tüntettek az izraeli fővárosban, Tel-Avivban négy nappal a legnagyobb gázai és négy ciszjordáiai zsidó telep kiürítése ellen. Ez az eddigi legnagyobb ilyen megmozdulás. Közben több telepes család már a határidő előtt összecsomagolt és megrendelte a költöztető teherautókat is, így akadályozva meg, hogy végül az izraeli hadsereg erőszakkal tegye ki őket otthonukból.

A mostani volt a legnagyobb megmozdulás a telepek kiürítése ellen, amióta az izraeli kormányfő bejelentette kivonulási tervét. Ariel Saron elképzelése nem csak a Knesszetben váltott ki puskaporos vitát. A telepesek és támogatóik tízezres megmozdulásokat szerveztek tiltakozásul. Rendszeresen összecsaptak a katonákkal és a biztonságiakkal.

Az eddigi akciók azonban nem jártak sikerrel, így most egy hatalmas, százezreket megmozgató tüntetést szerveztek. A megmozdulás jelszava, „Hűséget esküszünk a telepeknek”, azaz a gázai övezeti Gus Katif településcsoportnak és négy ciszjordániai telepnek. A telepesek nagy része kész arra, hogy akár erőszakkal is megakadályozza a kiürítést.

Ariel Saron kormányfő többször is tiltakozott, mert nacionalista érzelmű rabbik ellenállásra buzdítottak. Saron ugyanakkor megerősítette, hogy Izrael nem hajlandó lemondani Jeruzsálemről és a többi ciszjordániai telepről.

Híradó

Comments are closed.