Forrás: Híradó

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok által támogatott béketerv célja az, hogy az izraeli állam mellett egy palesztin állam is létrejöjjön

George Bush amerikai elnök egy tévényilatkozata szerint a zsidó telepesek kivonulása a Gázai övezetből „jó lesz Izraelnek”.

Bush ezt az izraeli Egyes csatorna tévéállomásnak adott interjújában mondta el, amely Ariel Saron izraeli miniszterelnöknek a kivonulást ellenző jobboldali erőkkel vívott küzdelmét volt hivatva támogatni. „Hiszem, hogy a Saron miniszterelnök úr által hozott és végrehajtandó döntés jó lesz Izraelnek” – jelentette ki az amerikai elnök a Texas állambeli Crawfordban lévő birtokán felvett beszélgetés során.

Arra a kérdésre, hogy a megszállt területekről való kivonulás miért kedvező Izrael számára, Bush a következőképpen válaszolt: „Az eddigi rendszer nem működött. Intifáda (palesztin felkelés), halál, gyilkolás jellemezte. És ha megfigyelte, az utóbbi időben lecsillapodtak a támadások.” A palesztin szélsőségesek február óta általában tiszteletben tartják a tűzszünetet.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: az Egyesült Államok által támogatott béketerv célja az, hogy az izraeli állam mellett egy palesztin állam is létrejöjjön. Ehhez azonban a szélsőséges palesztin csoportok leszerelésére is szükség van. „Úgy gondolom, hosszú távon a két állam egymás mellett létezése jelentené a végleges megoldást Izrael biztonsága számára” – jelentette ki George Bush.

MTI/hirado.hu

Comments are closed.