Forrás: Stop!

Zuschlag nem tesz szívességet a pártvezetésnek Időpont: 2005-08-10 14:51:39

Továbbra is áll a bál az MSZP-ben Zuschlag János 2006-os indulásáról vagy nem indulásáról. Szocialista politikusoktól úgy értesültünk: a fő kérdés itt alapvetően nem a holokauszt áldozataival viccelődő fiatal ex-honatya sorsa, hanem a párton belüli generációs ellentét.

Továbbra is kemény vita zajlik Zuschlag János egyéni képviselőjelöltté válása körül. Az elmúlt napokban a Magyar Szocialista Párt elnöksége részéről Hiller István elnök, Mandur László házalelnök, illetve Szekeres Imre elnökhelyettes hol finoman, hol keményebben, de amellett foglalt állást, hogy a bukott képviselőt ne jelöljék újra. Legtovább talán Szekeres ment, amikor kategorikusan kijelentette: a holokauszt áldozatain viccelődő politikusból nem lesz képviselő. Igaz, azóta egyértelművé vált, hogy Szekeres a magánvéleményét közölte.

Generációs vita az MSZP-ben?

A Stop! Zuschlag környezetéből úgy értesült: már régen nem a 2004 októberi eseményekről van szó. Informátorunk arról szólt, hogy a régi káderek próbálnak ellenállni a fiatalok nyomulásának. Több megkérdezett példaként Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Bács-Kiskun megyét -itt indulna Zuschlag- említette. Azt persze forrásunk is elismerte, hogy Vas a tagrevízió alkalmával „elesett”. Ismert, hogy a kőszegi térségben a Tóth Csaba és Szabó Bálint körüli csoportosulás 2003-as megjelenésétől számítva gyors és nagyarányú taglétszám-növekedést ért el az addig inkább csak vegetáló kőszegi szervezetben. A lefolytatott tagrevízió azonban megállapította: fiktív tagokról volt szó.

Ugyanakkor Hajdú-Biharban, Borsodban és Bácsban is erősen tartják magukat a fiatal szocialisták. Zuschlagot jól ismerők például arról szóltak, hogy a kiskunhalasi tagrevíziót maga Szekeres Imre erőltette, azonban a vizsgálat mindent rendben talált. Ágy forrásaink szerint mostanra inkább arról van szó, hogy amennyiben sikerülne „kicsinálni” Zuschlágot, azzal példát lehet statuálni. Az persze kérdés, hogy mekkora támogatottsága van Szekeresnek. Erről egyesek azt mondták a Stopnak: a „régi káderek” körében elég erős az elnökhelyettes, támogatói közül példaként Lamperth Mónika belügyminisztert hozták fel.

Néhány, a Fiatal Baloldalhoz tartozó politikus hasonlóan vélekedett az immár Zuschlag-üggyé nemesült vitáról. A FIB vezetéséhez közeli körök úgy értékelték a helyzetet, hogy az ellenérzéseket első körben az erősítette, hogy a politikus esetleges jelölése milyen sajtóvisszhangokat vált ki. Ez azonban a felszín – fogalmazott informátorunk a mélyben az húzódik meg, hogy generációja, a fiatalok, a Mozaik-csoport tagjai nem tartoznak a párt liblingjei közé. Informátorunk egyébként Szekeres minapi nyilatkozatát erősnek minősítette, hozzátéve ugyanakkor, hogy az elnökhelyettes képes keresztülvinni akaratát a párt vezetésén.

Ebben az esetben azonban joggal kérdezheti majd meg Zuschlag, hogy akkor mi végre volt az alku – tette fel a költői kérdést a FIB-hez közeli forrásunk, aki szerint ismert: 2004-ben Zuschlag úgy mondott le képviselői mandátumáról, hogy 2006-ban újra indítja majd a párt.

Mindazonáltal Zuschlag támogatói úgy vélték: a párt vezetése elszámította magát, amikor hangulatot gerjesztett ellen. Többen azt mondták lapunknak: jobban járt volna a vezérkar, ha Zuschlag végképp lelép a politikai színpadáról. Erre azonban nem hajlandó a volt képviselő. Ezt jelzi, hogy továbbra is az MSZP Bács-Kiskuni Területi Szövetségének alelnöke. Többen azt is jelezték, hogy megkínálták egy külföldi ösztöndíjjal is, ám ezt sem hajlandó elfogadni. Ahogy mondták: nem teszi meg ezt a szívességet a pártvezetésnek. Forrásaink egyaránt úgy vélték, a vita lezárására még heteket kell várni.

Természetesen szerettük volna megkérdezni az ügyről Szekeres Imrét is, ő azonban elérhetetlennek bizonyult.

Zala megye: Bárándy már biztos nem

Mindeközben Zala megyében is zajlanak az események. Bárándy Gergely -köszönettel bár, de – nem vállalta a megyei 4. választókörzetben a megmérettetést. Közleményében úgy nyilatkozott az ügyvéd, hogy a Magyar Szocialista Párt és a választókörzetben lévő városok és falvak lakosainak érdekét egyaránt az szolgálná, ha a párt olyan jelöltet állítana, aki minden erejét a körzetére és az ott élő emberekre tudja fordítani, most és esetleges képviselővé választása után egyaránt.

A megyében sajnálják, de tudomásul veszik a döntést – mondta a Stopnak Baracskai József. A párt zalai elnöke hozzátette: mivel a jelölési szakasz elején jártak, különösebb fennakadást nem okoz Bárándy döntése. Az indokokról szólva a helyi politikus elmondta: a Zala megyei 4-5. választókörzet 102 települést foglal magába, s olyannyira szétaprózott, hogy az egymástól olykor 80 kilométernyire lévő településeknél nem gond, ha valaki nem helybeli. Azt persze Baracskai is elismerte, hogy a helyiek gondjait helyben lehet leginkább megismerni.

Bárándy kiesésével három nevet lehet a megyében jelölt jelöltként hallani: Vadász Jánost közszolgálati reform megvalósításáért felelős kormánymegbízottét, Szép Ferenc bázakarattyai polgármesterét, illetve Göndör Istvánét, aki a párt jelenlegi képviselője és frakcióvezető-helyettese. Baracskai azonban nem zárta ki, hogy a várhatóan augusztus végén, szeptember elején lezajló jelölő kongresszuson újabb nevek is felmerülhetnek.

kecsó

Comments are closed.