Forrás: Origo

Éles támadást indított a gázai övezet elhagyása ellen Benjamin Netanjahu volt izraeli pénzügyminiszter szerdán, s felszólította a parlamenti képviselőket, hogy egyesült erővel akadályozzák meg a terv végrehajtását.

„Csak itt a kneszetben leszünk képesek megállítani ezt a démont. Mindent, amit a parlament elhatározott, képes megváltoztatni is” – jelentette ki Netanjahu, aki éppen a jövő héten kezdődő kivonulás miatt mondott le a miniszterségről.

Felszólította a képviselőket, hogy „ne adjanak fegyvereket a palesztinoknak, ne adjanak nekik rakétákat, ne adjanak tengeri kikötőt, és ne adjanak nekik egy óriási támaszpontot a terrorizmushoz”. Mint mondta, már felhívta Ariel Saron kormányfő figyelmét egy gázai terrorista-támaszpont lehetőségére, de nem ért el semmit. „A kormány teljesen vakon halad előre. Van szemük, de nem látnak. Van fülük, de nem hallanak” – mondta.

Móse Kacav izraeli államfő szerdán a nemzethez intézett televíziós beszédében bocsánatot kért azoktól a telepesektől, akiknek augusztus 17-től kezdve távozniuk kell a Gázai övezetben és Ciszjordánia északi részén lévő „otthonukból, ahol évtizedeken át éltek”.

A kivonulás ellen tiltakozva több tízezer zsidó gyűlt össze szerda este Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál, a zsidóság legszentebb kegyhelyénél. A rendőrség ötvenezer emberről beszélt, a szervezők ennek a kétszereséről. Céljuk, hogy imájukkal isteni segítséget kérjenek a kivonulás megakadályozásához. Újabb nacionalista és vallásos megmozdulás várható a helyszínen vasárnap, amikor Heródes egykori temploma lerombolásának évfordulója lesz.

(MTI)

Comments are closed.