Forrás: Népszava

A Sorstalanság című film is felkerült arra a tizes listára, amely a nemzetközi filmkritikus testület, a FIPRESCI tagjainak szavazata alapján állt össze. Az Európai Film Akadémia felkérésére a kritikusokat minden évben megszavaztatják arról, személy szerint mely három filmet tartják – sorrendben – a legjobbnak az adott év terméséből. A legtöbb szavazatot kapott művekből állítják össze azután azt a tizes listát, amelyet a FPRESCI az Akadémia figyelmébe ajánl az Európa Díj odaítélésénél. Az idei „kritikusi tíz” közé bejutott Koltai Lajos Sorstalanság című filmje. A listavezető az osztrák Michael Haneke Caché című alkotása lett, a listára került például a szerb Goran Paskaljevic, a dán Lars von Trier, a francia Jean-Pierre és Luc Dardenne, a román Cristie Puiu új filmje is. A magyar néző a kritikusok által legjobbnak megszavazott európai filmek közül Sorstalanságon kívül csak a Pawel Pawlikowsky-rendezte Szerelmem nyarát láthatta eddig. Az Európai Film Akadémia díjkiosztó ünnepségére december 3-án kerül sor, ekkor adják át a FIPRESCI által odaítélt a Kritikusok Európa Díját is. (Népszava)

Garana Nemzetközi Jazzfesztivál

Idén hetedik alkalommal rendezik meg augusztus 12. és 14. között a Garana Nemzetközi Jazzfesztivált a Romániai Szörényordason. A Krassó-Szörény megyében található aprócska falu, Garana (Szörényordas) 1997 óta minden évben vendégül látja néhány napra a román jazz-élet legjelentősebb alakjait, magyar barátaikat és világsztárokat. Olyan nevek lépnek fel a fesztiválon, mint a Mike Stern Band, a Bohem Ragtime Jazz Band, Stanley Jordan, és a Bega Blues Band, számos magyar és román előadó mellett. (MTI

Kortárs szlovák képzőművészet

Augusztus 11-én Kortárs szlovák képzőművészet 1960-2000 címmel nyílik kiállítás az Ernst Múzeumban. A pozsonyi székhelyű Első Szlovák Befektetői Csoport által összeállított gyűjteményt láthatják az érdeklődők. Az anyag súlypontját a 70-es, 80-as évek nem hivatalos művészetéhez tartozó alkotók művei alkotják. Ezen túlmenően a kiállítás célja a szlovák képzőművészet egyediségének és egyúttal nemzetköziségének bemutatása. Az alkotások szeptember 21-ig tekinthetőek meg. (MTI)

Comments are closed.