Forrás: SG

Olyan grafikus processzorokon dolgozik a nemrég alapított izraeli Lucid, amelyeket kezdettől fogva úgy terveztek, hogy akár több chip is képes legyen a feladatokat elosztva párhuzamosan működni. A vállalat nemrég jutott 4 millió dollár kockázati tőkéhez, amelyet új mérnökök toborzására és a fejlesztés felgyorsítására költ.

A Lucid terveit ismerők szerint a vállalat fejlesztései hasonlítanak a brit ClearSpeed elgondolásaira. A ClearSpeed még 1999-ben, Pixelfusion néven kívánta piacra dobni párhuzamos architektúrára épülő grafikus megoldását, de a vállalat élete új irányt vett, a cég később a hálózati processzorok felé mozdult el. A ClearSpeed jelenleg matematikai, illetve más tudományos számítások gyorsítására használó lapkákat és bővítőkártyákat fejleszt.

A Lucidet 2003-ban alapították az izraeli Herzliya városban, azonban a állalatnak már az amerikai San Joséban is van irodája. A cég olyan grafikus chipen dolgozik, amelyekből többet is össze lehet kapcsolni a nagyobb teljesítmény elérése érdekében. A Lucid úgy véli, egy ilyen megoldásnak nem csak a professzionális területeken (műszaki tervezés, bányászat, katonai feladatok) lenne létjogosultsága, hanem akár a videojátékok piacán is.

A Lucid alapítója és igazgatótanácsának elnöke Offir Remez, aki a valós idejű tömörítőalgoritmusok specialistája de a videojátékok piacán is otthonosan mozog. A vállalat műszaki igazgatója Reuven Bakalash, aki a Ben Gurion Egyetemen a párhuzamos elosztott rendszerek professzora. A Lucid vezérigazgatója Moshe Steiner, aki korábban az Oplus Technologies operatív igazgatója volt. Mielőtt idén februárban fel nem vásárolta az Intel, az Oplus főként digitális fotófeldolgozással kapcsolatos technológiákat fejlesztett.

Comments are closed.