Forrás: Magyar Hírlap

Esetleges feloszlatása esetén is megtartaná a jövőben a Fehér karácsony és a februári Becsület napi rendezvényét a Vér és Becsület Kulturális Egyesület

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) megszüntetése esetén némiképp eltérő néven azonnal újjáalakulna, és változtatás nélkül folytatná működését – mondta a szervezet vezetője annak kapcsán, hogy a bíróság várhatóan két hét múlva hoz jogerős ítéletet a VBKE feloszlatásáról. Tavaly decemberben első fokon a Fővárosi Bíróság erről döntött.

Esetleges feloszlatása esetén is megtartaná a jövőben a Fehér karácsony és a februári Becsület napi rendezvényét a Vér és Becsület Kulturális Egyesület – közölte lapunkkal a szervezet ügyvezetője, Domokos Endre János. Továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy törvényesen bejegyzett egyesületi formában működjenek, így várhatóan új néven kérnék bejegyzésüket a bíróságon. Az új névben is szerepelne a vér és a becsület kifejezés.

A Fővárosi Átélőtábla várhatóan két hét múlva hoz jogerős ítéletet a VBKE feloszlatása ügyében. Múlt év decemberében a Fővárosi Bíróság már döntött a feloszlatásról. Elfogadva a felperes Fővárosi Főügyészség indoklását, kimondta, hogy az egyesület az alapszabályban meghatározott céloktól eltérően valójában egy újfasiszta eszmeiséget követ. A bíróság szerint ezt támasztotta alá, hogy a VBKE szervezte 2003 decemberében a Fehér karácsony elnevezésű rendezvényt. (A „fehér” jelző köztudottan nem a hóesésre, hanem a bőrszínre utal.) Az egyesület honlapján antiszemita és rasszista kifejezésekkel teli dalszövegek olvashatók. A bíróság szerint a 2004. február 14-ei Hősök terén tartott Becsület napja elnevezésű rendezvényen felismerhető volt az újfasiszta jelleg a beszédek tartalmában és a külsőségekben egyaránt.

A szervezet bíróság előtt nem tagadta a szkinhed szubkultúrához való kötődését, de szerintük ebből az nem állapítható meg, hogy a fasizmushoz és a nácizmushoz is kötődnének. Domokos lapunknak azt mondta, reményeik szerint az ítélőtábla ezt felismerve új határozatot hoz. Ha mégis feloszlatnák a VBKE-t, az sem befolyásolná működésüket. Azonnal megalakítanák új szervezetüket ugyanazokkal a tagokkal. „Mi három hónap alatt felépítünk egy új egyesületet, a hatalomnak három évig tart ennek feloszlatása. Akkor most ki szívat kit?” – mondta az ügyvezető, hozzátéve: rendezvényeiken a jövőben igyekeznek szalonképesebben megfogalmazni álláspontjukat. Anélkül persze hogy nézeteiken bármit is változtatnának.

Gaál Zoltán

Comments are closed.