Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 9. 10:30

Komoly gazdasági, technológiai és katonai szankciók előkészítését sürgeti a The Washington Post annak kapcsán, hogy Irán felújította nukleáris programját.

Az amerikai lap szerint az Európai Unió által világosan megfogalmazott kérdésre Teherán úgy válaszolt szombaton, hogy „munkahelyek” helyett „bombákat” akar. Irán ezzel egyértelműen elutasította azt a lehetőséget, hogy feladja nukleáris törekvéseit és a világgazdaság szerves része legyen. „Immár nincs helye a zavart tétovázásnak, Irán nem érdemli meg azt a kegyet, hogy kételkedjünk szándékaiban. Az iráni atomprogram valódi célja a bombagyártás, nem pedig az áramtermelés” – szögezi le az amerikai lap, arra buzdítva az amerikai és az európai vezetőket, hogy készítsenek elő szankciókat az ENSZ-nyilatkozat támogatására

A The Washington Post szerint ugyanakkor az Egyesült Államoknak továbbra is támogatnia kell azt az európai ajánlatot, amely egyértelműen elismeri Irán jogát a békés célú atomprogramra, és további ösztönzést ad Teheránnak arra, hogy a „bombák” helyett a „munkahelyeket” részesítse előnyben. – Immár nem lehet nem halálosan komolyan venni az iráni nukleáris fenyegetést – írja az amerikai napilap.

Az ABC című spanyol konzervatív lap szerint a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie az iráni rezsim terveit. Az atomprogram felújítása egyértelműen ellenséges jelzés az Egyesült Államoknak és főleg az Európai Uniónak, amely kockára tette presztízsét, hogy megkímélje a világot egy súlyos problémától. A lap szerint Irán szomszédjainak minden joga megvan ahhoz, hogy szüntelen fenyegetettség nélkül éljenek. Az ABC szerint a világközösségnek mindent el kell követnie, hogy „megakadályozza az elképzelhetetlent: azt, hogy Törökország határán középkori hajlamú ajatolláhok klikkje rettenetes, megsemmisítő hatalomhoz jusson”.

Hétfőn megtörtént az, amitől mindenki tartott: újraindult az uránfeldolgozás Irán legnagyobb nukleáris létesítményében – állapította meg a Corriere della Sera című olasz lap. Nyolc hónappal a nemzetközi közösség által akart „fegyverszünet” után, amelyet Ahmadinezsád elődje, a mérsékelt Hatami elfogadott, Teherán most kihívást intézett Európához és az Egyesült Államokhoz, de a térség sok országához is, kezdve Izraellel. (MTI)

(MTI)

Comments are closed.