Forrás: Index

MTI

Rendbontásoktól, sőt, erőszakos cselekmények kirobbanásától tartanak az izraeli hatóságok a Gázai övezetből való, augusztus közepére tervezett kivonulás során, amely 38 éves megszállásnak vet véget és 8000 telepes evakuálását vonja maga után.

A kockázatok minimálisra csökkentése érdekében a hadsereg és a rendőrség 55 ezer embert vezényel a helyszínre, hogy segítse és biztosítsa a kiürítést és reagáljon palesztin támadások esetén.

Az izraeli hatóságok több katasztrófa-forgatókönyvvel is számolnak.

– Több ezer ultranacionalistának

,akik a kivonulást árulásnak és istentelen cselekednek tekintik, sikerül behatolnia a Gázai övezetbeli településekre, hogy mindenáron ellenálljanak a kitelepítésnek. Kihasználják a telepesek által a Gázai övezet határára szervezett békés tömegtüntetéseket, amely ellen a rendfenntartó erőket is mozgósították. A kivezényelt katonai és rendőri egységek nagy létszámát figyelembe véve, a hatóságok úgy vélik, hogy ez a kordon hatékony és kizárják annak lehetőségét, hogy a telepesek számottevő erősítést kapnának.

– Összecsapások a kivonulás során a telepesek és a rendfenntartó erők között

Ezzel kapcsolatban a hadsereg és a rendőrség parancsot kapott arra, hogy, kihasználva számbeli fölényüket, kerüljék az erőszakot. Egész egységek gyakorolták általános próbák keretében ezt a helyzetet. A hatóságok becslései szerint a telepesek több mint fele önszántából elhagyja a kolóniákat még a kiürítési akció augusztus 17-i kezdete előtt. Nem számítanak fegyveres ellenállásra, de nem zárják ki, hogy elszigetelt egyének tüzet nyitnak. Ebben az esetben különleges egységek feladata a reagálás.

– Szélsőjobboldaliak

Tekintse meg képeinket!

merényleteket követnek el palesztinok, izraeli arabok, vagy akár Ariel Saron izraeli kormányfő vagy más magas rangú vezetők ellen. Ezt a fenyegetést annál is inkább komolyan veszik, mert augusztus 4-én egy szélsőjobboldali férfi, aki dezertált a hadseregből, lelőtt négy izraeli arabot egy autóbuszon, mielőtt a többi utas meglincselte. A hatóságok különösen tartanak attól, hogy merényleteket akarnak elkövetni a jeruzsálemi Mecsetek Terén robbanóanyaggal megrakott könnyű sportrepülőgépekkel, vagy aknavetőkkel, amelyeket nehezebb megakadályozni. Egy ilyen támadás óriási dühhullámot váltana ki a palesztinokból és az egész muzulmán világból, amely miatt le kellene állítani az egész kivonulást. Az 1980-as évek elején már felszámoltak egy illegális hálózatot, amely merényletet készített el a Mecsetek Tere ellen, hogy megtorpedózzák az Egyiptommal kötött béke-megállapodást és megakadályozzák a Sinai-félsziget zsidó településeinek felszámolását. Ami a kormányfőt illeti, drákói biztonsági rendszabályokat léptettek életbe Saron védelmére emlékezve arra, hogy 1995. november 4-én egy szélsőjobboldali merénylő lelőtte a palesztinokkal Oslóban megállapodást kötő Jichak Rabin munkapárti miniszterelnököt.

– Palesztin támadások az evakuáció idején

Ezek megakadályozására Izrael egyszerre próbál élni a fenyegetés és a tárgyalás eszközeivel. Az izraeli kormány igen szigorú figyelmeztetéseket intézett a palesztinokhoz, mely szerint Izrael széles körű offenzívát indít a Gázai övezetben, amennyiben a kivonulást a palesztin fegyveres erők tüzében kellene végrehajtani. Saron „újfajta katonai válaszokkal” fenyegetőzött a kivonulás idejére és utána, ha folytatódnak a palesztin terrorista merényletek. Közben Izrael és a Palesztin Hatóság megállapodott arról, hogy a palesztin biztonsági erők több ezer embert vezényelnek a kolóniák körzetébe, hogy megakadályozzák a kiürítést megzavaró támadásokat.

Comments are closed.